Hírek

2014.03.16. 10:44

Közös állománygyűlésen ünnepeltek a veszprémi katonai szervezetek

Veszprém - A hagyományoknak megfelelően idén is közös állománygyűlés keretében emlékeztek meg nemzeti ünnepünkről a megyeszékhely katonai szervezetei.

Szabó Péter Dániel

1848 a magyar honvédség születésének éve is, hangsúlyozta Vörös Zoltán alezredes (Fotó: a szerző)

Az MH 54. Veszprém Radarezred, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK), valamint a 3. Toborzó- és Érdekvédelmi Központ közös állománygyűlésén a VMK Táborállás téri épületében előbb Zentai László ezredes, helyőrségparancsnok köszöntötte a megjelenteket, majd Vörös Zoltán alezredes, a radarezred parancsnokhelyettese mondott ünnepi beszédet.

- Az 1848-as átalakulás a társadalom nagy, közös, pozitív élménye volt, az azt követő szabadságharc pedig Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, nemzeti identitásunk egyik alapköve lett. Eleink tudták, hogy minden véleménykülönbség ellenére vannak olyan alapvető célok, amelyek érdekében össze kell fogni. Akkori őseink lerakták az alapjait egy olyan Magyarországnak, ahol megvalósult a törvény előtti egyenlőség, megvalósult a közteherviselés, a szólás- és sajtószabadság - mondta el ünnepi beszédében Vörös Zoltán. Az alezredes hangsúlyozta, a katonáknak 1848 a magyar honvédség születésének éve is. Az egész társadalomnak tudomásul kellett vennie, hogy a béke ideje elmúlt, a szabadságot meg is kell védeni. A birtokos nemesekből és paraszti katonákból álló tömeghadsereg egy zászló alá tömörülve harcolt, s nagyon rövid idő alatt, harcok közepette edződött ütőképes haderővé, amely képes volt jelentős győzelmek kivívására, ez pedig példa lehet napjaink katonáinak is.

Közös állománygyűlésen ünnepeltek a veszprémi katonai szervezetek

Ezt követően Zentai László ezredes a radarezred, és Szücs József ezredes, az MH LVIK parancsnoka adtak át elismeréseket, majd az ünnepi állománygyűlés a Katona János alezredes vezette MH Légierő Zenekar színvonalas, alkalomhoz illő műsorával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!