Hírek

2013.04.12. 11:53

Meghiúsult fűzfői gyilkosság - Előzetesben a gyanúsítottak

A tervezett gyilkosság elkövetése előtt alig egy perccel hiúsították meg a rendőrök kedden azt a bűncselekményt, amiben három személy működött közre; az ügyben emberölés előkészületével gyanúsított személyeket a Veszprémi Járásbíróság pénteken előzetes letartóztatásba helyezte harminc napra.

Halmos György

A megyei főkapitányságon tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egy veszprémi, egy balatonalmádi és egy balatonfüredi férfit gyanúsítanak az ügyben, ők régebben ismerték egymást, üzleti kapcsolatban voltak. A Napló elsőként számolt be a Balatonfűzfőn történtekről, alapinformációinkat a rendőrségi tájékoztató megerősítette, azonban több részletről a nyomozás érdekeire való hivatkozással nem adhattak felvilágosítás.

 

(Fotó: Orosz Péter)

Pogány Péter alezredes, a megyei főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta, hogy a sértettel, egy szekszárdi vállalkozóval a veszprémi férfi volt üzleti kapcsolatban. A veszprémi férfiről, a 42 éves H Tamásról egyébként korábban kiderült, hogy ügyvéd, és az előző ciklusban önkormányzati képviselő volt.

- A megyei főkapitányság és a Terrorelhárító Központ munkatársai brutális bűncselekmény megvalósítását akadályozták meg kedden – hangsúlyozta az alezredes.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint H. Tamás veszprémi lakos elhatározta, hogy szekszárdi ismerősét, vagyonának megszerzése érdekében megöli, ehhez társakat is talált, a 39 éves M. Béla balatonalmádi és a 46 éves Sz. Attila balatonfüredi férfi személyében, a bűncselekmény másik két gyanúsítottját. A terv az volt, hogy a sértettet egy fűzfői házba csalják, ott végeznek vele, a holttestet pedig eltűntetik. A cselekmény részleteit pontosan megtervezték, a feladatokat elosztották egymás között – ismertette az alezredes.

 

(Fotó: Orosz Péter)

M. Béla követte volna el a gyilkosságot, ezért elrejtőzött a házban, H. Tamás pedig száz méterre, míg Sz. Attila a lakásán várakozott. A rendőrök egy időpontban, egyszerre három helyszínen csaptak le, megakadályozva a gyilkosságot. A rendőrség gyanúja szerint a felbujtó H. Tamás volt, és Sz. Attilán keresztül fogadott bérgyilkost.

Szilágyi József alezredes, a Terrorelhárítási Központ műveleti igazgatóságának vezetője úgy fogalmazott, hogy az összehangolt akciót egy nagyon komoly nyomozati munka előzte meg a főkapitányság részéről. Több helyszínen hajtották végre az akcióikat, sikerült megakadályozni, hogy a gyanúsítottak a sértett közelébe kerüljenek.

- A rendőrség több helyszínen is tartott házkutatást, számos bizonyítékot foglaltak el, többek között a fűzfői házban gumikesztyűket, késeket, zsákokat, ragasztószalagot, illetve egy adag kloroformot is – sorolta a Baráth Attila, a főkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

Kérdés kapcsán elhangzott, hogy a kihallgatott személyek tettek vallomást, de annak tartalmáról nyomozati érdekek miatt nem adtak tájékoztatást. Baráth Attila azzal kapcsolatban, hogy a rendőrség miként szerzett tudomást a készülő bűncselekményről azt mondta: állampolgári bejelentés alapján. Hozzátette, hogy az ilyen jellegű bűncselekményeknél egyetlen mentő körülmény van, ha valaki önkéntesen eláll a végrehajtástól. A fűzfői ingatlan tulajdonosát tanúként hallgatták ki.

A TEK felvétele az elfogásról:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!