Hírek

2017.07.29. 20:04

Megkezdődött a 192. Anna-bál

Balatonfüred – A bál a legszebb élő hagyományaink egyike. Vannak szokások, melyek idővel korszerűtlenné válnak, eltűnnek, és vannak olyanok, melyek időtlennek bizonyulnak. Erre az egyik legjobb példa az Anna-bál – mondta el Süli János miniszter, a bál fővédnöke ünnepi beszédében.

Leitner Vera

A délután folyamán a Vaszary villában gyülekeztek a vendégek, akik innen vonultak át az Anna Grand Hotelhez, ahol Juhász Anna irodalmár, az idei Anna-bál háziasszonya fogadta a bálozókat.

A megnyitó során többször kihangsúlyozták, hogy az est főszereplői a herendi porcelánszíveket viselő bálozók, akik közül első körben a bál vendégei, majd az általuk legszebbnek ítélt tizenöt hölgyből az Anna-bál zsűrije választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit.

A bál kezdetét a hagyományoknak megfelelően Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának Palotása jelezte, a nyitótáncokat a Magyar Állami Operaház balettművészei adták elő a Kováts Péter vezette Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével.

Az Anna-bál díszvendége idén Győr, mely egyben Balatonfüred kulturális partnervárosa is.

– Mi, győriek tiszteljük a hagyományokat, büszkék vagyunk múltunkra és jelenünkre. Azt hiszem, a fürediekről ugyanez elmondható – hangzott el Somogyi Tivadar győri alpolgármestere ünnepi köszöntőjében. – Ha arra gondolunk, hogy idén a 192. Anna-bált ünnepeljük, akkor azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a fürediek a magyar hagyományok egyik ékkövét ápolják, s egy kicsit minden évben fényesebbre csiszolják azt. Azt gondolom, hogy Győr és Balatonfüred között sok a hasonlóság – emelte ki az alpolgármester, rámutatva, hogy miként Győr város a barokk, úgy Balatonfüred a reformkori hagyományok fenntartására, továbbvitelére fektet kiemelt hangsúlyt. Hozzátette, a két város idén kulturális együttműködést írt alá.

Süli János, a bál fővédnöke, a Paksi Atomerőmű két új blokkja megépítéséért felelős tárca nélküli miniszter, korábbi paksi polgármester kiemelte, az atomerőmű több alkalommal is támogatta a balatonfüredi Anna-bált, s hogy még szorosabbra fűzzék a köteléket a két város között, a két fél nemrég ugyancsak partneri együttműködési megállapodást kötött.

– Tiszteljük a hagyományokat, de minden évben próbálunk egy kicsit újítani. Minden évben foglalkoztat bennünket, hogy miként lehetne az Anna-bált egy kicsit kinyitni, a bálterem, a díszudvar kapuin túlmenően másokat is bevonni – mondta el Bóka István, Balatonfüred polgármestere utalva rá, hogy idén először az Anna-bállal párhuzamosan utcabál kezdődik a Blaha utcában, magára a bálra pedig sétálójegyeket is lehetett váltani.

A 2003-ban alapított Kiss Ernő-díjat olyan személy kapja, aki munkájával Balatonfüred szellemi és kulturális életét gyarapítja. Ennek értelmében a legendás huszárkapitányt ábrázoló herendi porcelánszobrot idén a Balatonfüred nemzetközi kulturális kapcsolatait támogató jogász, politológus, a város kulturális életét és nemzetközi kapcsolatait hosszú évek óta figyelemmel kísérő Paczolay Péter vehette át Bóka István polgármestertől és Simon Attilától, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójától.

Ezt követően a 191. Anna-bál szépe, Kriveczky Villő kért engedélyt az Anna-bál megnyitására Bóka István polgármestertől, s a nyitótánccal, Huszka Jenő Anna-báli keringőjével kezdetét vehette a nagymúltú bál.

A bál szépét egy megújult, Viktória mintára épülő Royal Garden mintájú herendi porcelánvázával jutalmazzák, az első udvarhölgy Rothschild, a második pedig Apponyi mintás vázát kap. A vendégek szavazatait este fél tizenegyig gyűjtik, ezt követően választja ki a zsűri a 192. Anna-bál szépét és udvarhölgyeit.

 

 

Az eredményhirdetésről ITT olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!