Hírek

2013.08.23. 15:34

Megkezdődött a busahalászat a Balatonon

Az idegenforgalmi terhelés augusztus 20-után lényegesen csökkent a Balatonon, az időjárás is kedvezőbbre fordult, ezért a Balatoni Halászati Nonprofit Zrt. ismét elkezdte a busa halászatát.

Tremmer Tamás

A cég egy hónapig önkéntesen szüneteltette az állított hálós halászati tevékenységét. A leállásról a társaság saját hatáskörében döntött, figyelembe véve a Balaton idegenforgalmi, ezen belül a horgászturisztikai érdekeit.

A társaság kiemelt közfeladata a tóban az idegen honos halfajok, így a busa állományának gyérítése.  Erre nagy szembőségű, szelektíven fogó állított hálós módszert alkalmaznak. A halászhajók este helyezik ki a hálókat, azokat reggelik őrzik, majd lehalászás után felszedik azokat, s visszatérnek a siófoki kikötőbe. Ha az időjárás lehetővé teszi, folyamatosan megy a halászat, hiszen a Balaton ökológiai érdeke azt kívánja, hogy minél tájidegen halat távolítsanak el a tóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!