Hírek

2017.06.08. 19:15

Megkezdődtek az emelt szintű szóbeli érettségik

MEGYEI KÖRKÉP Első körben az emelt szintű szóbeli érettségiket tartják. Ezeket június 19. és 30. között követik a középszintű vizsgák.

Balla Emőke

Tegnap megkezdődtek a szóbeli érettségi vizsgák, a diákok először emelt szinten adnak számot tudásukról. Az Oktatási Hivatal (OH) korábbi tájékoztatása szerint az emelt szintű szóbeliket június 15-ig 181 helyszínen, 2809 tantárgyi bizottság előtt tartják, közel 41 ezer vizsga lesz.

Az MTI híradása szerint az érettségizők emelt szinten 94 féle vizsgatárgyat választottak, mindhez tartozik szóbeli is. Az emelt szintű vizsgákat a húsz megyei, fővárosi kormányhivatal (KH) szervezi. Az OH által elkészíttetett szóbeli tételek a KH-k közreműködésével jutnak el a háromtagú tantárgyi bizottságokhoz. A tagok jogszabályban rögzített szempontok szerint, egyénileg értékelnek, majd egyeztetés után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a diákok teljesítményének minősítésére.

Fazekas Dániel, Naményi Márk és Kristóf Mátyás az emelt szintű spanyol érettségire várnak a veszprémi Vetési gimnáziumban Fotó: Pesthy Márton

A KH tájékoztatása alapján megyénkben idén 3132-en érettségiznek 43 középiskolában. Az összes tantárgyat tekintve májusban 11 379 középszintű vizsgát tettek, míg e hónapban 1125-en vizsgáznak emelt szinten. A megyében két veszprémi helyszínt jelöltek ki az emelt szinten érettségizők számára: a Lovassy László Gimnáziumot és a Vetési Albert Gimnáziumot. Más intézmények végzősei is ezekben a középiskolákban vizsgáznak, független bizottságok előtt, olyan tanároknál, akik nem tanították a diákokat. A Lovassy gimnáziumban matematikából, fizikából, informatikából, francia és angol nyelvből, valamint a szakmai vizsgatárgyakból adnak számot tudásukról az érettségizők, közel 400-an. A Vetési gimnáziumban biológia, német, spanyol és angol nyelv, történelem, magyar nyelv és irodalom, kémia és testnevelés tantárgyakból közel 600 diák szóbelizik emelt szinten.

A középszintű szóbeliket június 19-től 30-ig tartják az érettségit szervező középiskolákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!