Hírek

2016.03.26. 14:36

Megnyílt a balatoni hajózási szezon

A Balaton-parti városok polgármesterei között régebben nagy volt a rivalizálás, de mára ez már egészségesre csökkent és együttműködnek a térség fejlesztésének érdekében.

Piltman-Horváth Barbara

A felújított katamarán vízrebocsátásával kezdődött meg a 170. balatoni hajózási szezon. Amíg Siófokról a balatonfüredi kikötőbe ért a hajó, a mólón Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara szórakoztatta a közönséget.

– Örülök, hogy ezen a hagyományos rendezvényen az első hajóval fogadhatjuk Siófok város delegáltjait, ezzel is szimbolizálva, hogy a két partnak együtt kell működnie, a Balaton problémáit közösen kell megoldania – mondta beszédében dr. Bóka István a hajózási szezon indulását jelző első hajó fogadására tartott ünnepségen. Balatonfüred polgármestere szerint a tavasz a feltámadás, az újjászületés időszaka, ami a Balatont is jellemzi, ilyenkor kezd beindulni a szezon, a téli álmából ébredő város egyre nyüzsgőbb lesz, tele lesz élettel. – 2016 a jubileum éve, hiszen 170 éves a balatoni hajózás, valamint gróf Széchenyi István gazdasági újításai mellett nagyban hozzájárult a vízi közlekedés elindításához is. 1846-ban a gróf kezdeményezésére indult útjára a Kisfaludy gőzös. A polgármester kiemelte, a balatoni régió 300 milliárd forint forrással rendelkezik, amit a térség fejlesztésére, valamint parkok, kastélyok felújítására és a Balaton körüli kerékpárút jelentős részének korszerűsítésére fognak felhasználni.

Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere ünnepi beszédében elmondta, a Balaton gyöngyszem, közösen kell vigyázniuk rá, amire Keszthely város első embere, Ruzsics Ferenc is felhívta a figyelmet. –Már tíz éve, hogy ilyenkor nemcsak húsvétra készülök, de erre az ünnepre is. Balatonfüred és Keszthely kapcsolata legendásan jó. Régen a rivalizálás volt a jellemző a városokra, leginkább a fejlesztések és a turizmus miatt, de mára közös cél lett a balatoni turizmus fejlesztése.

Keszthely polgármestere problémaként az iszapot említette. – A Balaton állami tulajdon, így az iszap is állami tulajdon. Minden városnak a strandjain gondot okoz, szeretnénk ebben a kormány segítségét is kérni.

Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója is gróf Széchenyi Istvánra emlékezett, hiszen ő hozta létre a balatoni hajózást, neki köszönhető, hogy mára a mindennapi élet része lett. –Ezenkívül szeretnék köszönetet mondani azoknak a hajós nemzedékeknek, akik ezért dolgoznak, akik fenntartották a társaságot és megismertetik a hajózás élményét az emberekkel. A jelenkor kihívásaival nehéz szembenéznünk, de bizton állíthatom, hogy innen is kihajózunk. A Bahart változásai folyamatban vannak, a korszerűsítés és fejlesztés egyik legnagyobb példája a felújított és akadálymentesített katamarán, amivel Siófokról érkeztünk.

– Akik nem itt élnek, azt mondják, ébred a Balaton. Eddig nem csináltak semmit, most észhez térnek, 3–4 hónapot dolgoznak a szezonban, aztán folytatják téli álmukat. – Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke beszédében arra tért ki, nem csak a tavaszi-nyári időszakban van dolguk. – Akik azonban itt élnek, a Balaton-parton, nagyon jól tudják, ez nem így van. Készülünk az előszezonra, az előszezonban a főszezonra, majd levonjuk a következtetéseket és nekiállunk az új fejlesztéseknek, előkészületeknek. Ez mindennapos munka, egy örök körforgás. Remélem, 2016 végén is azt mondhatom majd el, mint az elmúlt év zárásakor: jobb volt, mint az előző.

A Szózat soraira felhúzták a nemzeti lobogót, majd a Balatonfüredi Néptáncegyüttes tyukodi táncokból tartott bemutatót. Az ünnepség után természetesen ingyenes sétahajózásra invitálták az érdeklődőket, akik a felújított katamaránnal hajózhattak ki Balatonfüred kikötőjéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!