Hírek

2013.05.12. 16:20

Megnyitotta kapuit a Zirci Önkéntes Pont

Zirc - Megnyitotta kapuit a Zirci Önkéntes Pont a Bakonyi Természettudományi Múzeumban, ahol százhúsz önkéntes bevonása és megfelelő ismeretekkel való felvértezése után egy közösségi szabadegyetemi rendszer felépítése a cél.

Tremmer Tamás

Egy kutatás szerint a Bakonyalján élők alig tíz százaléka végzett eddig önkéntes munkát. Igény lenne rá, ha a segítő munkavégzés helyben történne. Ennek akadálya a szükséges információk, illetve tudás hiánya az adott térségben. Régebben szabadegyetemi előadásokkal, szakkörökkel oldották meg ezt a problémát, de ma már az oktatási-művelődési intézmények egyre nehezebben tudják ellátni ezeket a feladatokat.

A zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumban kialakított önkéntes pont minapi avatóján Ottó Péter polgármester arról beszélt, hogy az emberek azért jönnek a világra, hogy közösségeket építsenek, amelyekből aztán újabb közösségek születnek. Szerinte ez a kezdeményezés jól szolgálhatja Zircet és térségét.

A Bakonyi Természettudományi Múzeum egzotikus fosszíliák című, korábban rendezett vándorkiállításán egzotikus ősmaradványokat, ritka, egyedi példányokat csodálhattak meg a látogatók

Dr. Kutasi Csaba, az önkéntes pontnak helyet biztosító Bakonyi Természettudományi Múzeum igazgatója jelezte, az intézmény életében nem példa nélküli az önkéntesek befogadása, hiszen voltak már önkéntes tárlatvezetőik, de a Bakony kutatásában ma már többen is önkéntesen vesznek részt.

Berdó Erika Gabriella, a pályázat szakmai vezetője úgy fogalmazott, hogy szinte mindenki végzett már önkéntes munkát, csak nem definiálták, hogy az az. Mostantól ehhez szervezett kereteket biztosítnak. A pályázati projekt keretében 120 önkéntes bevonása és megfelelő ismeretekkel való felvértezése után egy közösségi szabadegyetemi rendszer felépítése a cél. A projekt várt eredménye, hogy a térségben az egyénekből hiányzó kompetenciák, az elmélet, illetve gyakorlati tudás hiánya mérséklődik, ezáltal pedig nőhet a munkaerőpiaci szerepvállalásuk.

Suhajda László, a pályázat szakmai koordinátora tájékoztatójában kifejtette, az Echo Innovációs Műhely az Oszd meg a tudást! Önkéntes pontok létrehozása a Bakonyalján című projektje keretében három Önkéntes Pontot hoz létre Móron, Ácsteszéren és Zircen, hogy ellássa a térségben a fogadó szervezetek és önkéntesek közötti közvetítői feladatokat, és hogy létrejöjjön az egymásra az önkéntesség mentén számítani tudó, segítő, támogató társadalmi közeg. Másrészt be kívánja vonni a lakosságot egy önkéntességet népszerűsítő programba.

A zirci önkéntes pont vezetője, dr. Harmat Beáta kijelentette, számítanak az aktív nyugdíjasokra, a munkanélküliekre, s mindazokra, akiket érdekel az önkéntes munka, a múzeum belső élete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!