Hírek

2015.11.12. 19:34

Megrázta csecsemőjét: maradandó agysérülést okozott?

Veszprém – Hat év börtönbüntetésre, egy korábbi bűncselekményért pedig újabb két év börtönre ítélte P. S.-nét Szakács Katalin tanácsvezető bíró csütörtökön a Veszprémi Törvényszéken hozott ítéletében.

Kovács Erika

– Nem bántottam a kicsit. Azt elismerem, hogy ideges voltam – ezt mondta a vádlott az utolsó szó jogán a bíróságon. Védője, Flőrich András ügyvéd az asszony felmentését indítványozta, és védőbeszédében többek között azt mondta, az egymásnak ellentmondó szakértői vélemények alapján egyértelműen nem állapítható meg, hogy az aszony gyermeke megrázásával olyan sérülést okozott, amely a traumát, illetve a maradandó agysérülést kiválthatta volna a kisfiúnál. Mint kiemelte, azt nem lehet tudni, mitől alakult ki életveszélyes, oxigénhiányos állapot a gyermeknél. A szakértők is elmondták, az oltás is kiválthat görcsöt, ami súlyos, életveszélyes állapotot eredményezhet. A védő hivatkozott tanúkra, köztük családgondozóra, védőnőre, szociális munkásra, akik egybehangzóan azt állították, a gyermek körül mindent rendben találtak. Az ügyvéd kérte egy férfi tanú vallomásának kizárását, aki azt mondta, látta, amikor a nő a kicsit megrázta. A férfi közeledését az asszony visszautasította, ezért haragból tehetett terhelő vallomást védencére, az ügyvéd állítása szerint.

Szakács Katalin tanácsvezető bíró kihirdeti az ítéletet

A vád alapján az asszony másik gyermekével, egy kisfiúval szemben már elkövette könnyű testi sértés bűntettét, és sanyargatással személyi szabadságát megsértette, ezért 2010 decemberében két év börtönbüntetésre ítélték, amit öt évre felfüggesztettek. Ez idő alatt követte el újabb tettét, amiért most hat év börtönbüntetésre ítélték. A tárgyaláson kiderült, a nőnek négy kiskorú gyermeke van, közülük egyet nevelhet, a többinél megvonták a szülői felügyelet jogát, illetve a koraszülött kisfiú intézetbe került.

Az asszonynak 2011 szeptemberében született koraszülött kisfia, a nő gyakran ideges volt, férje munkája miatt csak hétvégén tartózkodott otthon. A vád szerint a nő 2011 végén a kisfiút, mivel sírása idegesítette, fél méter magasból az ágyra dobta. Majd 2012 januárjában többször, szintén a sírás miatt, megrázta, a kiságyba tette, majd kiment a szobából. A gyermek január 18-áról 19-ére virradó éjjel nagyon rosszul lett, de az anya csak rokona felszólítására, reggel hívott hozzá mentőt. Azonnal kórházba vitték, ahol életmentésre volt szüksége a kicsinek. A kisfiú a bántalmazástól olyan agysérülést szenvedett, amely maradandó fogyatékosságot váltott ki nála a vád állítása szerint. A gyermek ma intézetben van, beszélni nem tud, teljes ellátásra szorul.

Flőrich András ügyvéd védencével az ítélethirdetés előtti szünetben a bíróságon

Vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, így az ügyben a Győri Ítélőtáblán döntnek jogerősen. Az ügyész indítványozta az asszony előzetesbe vételét, amit a bíró a védő kérésére elutasított és házi őrizetet rendelt el nyomkövetővel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!