Hírek

2015.07.28. 11:23

Mégsem hoznak mérgező anyagokat Várpalotára (frissítve)

Várpalota – A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. visszavonja engedélymódosítási kérelmét, azaz mégsem hoznak arzén, cián és higanytartalmú veszélyes hulladékot a MAL Zrt. várpalotai hulladéklerakójába.

Szabó Péter Dániel

Mindezt Talabér Márta, Várpalota polgármestere mondta el kedden a Naplónak. - Délelőtt egyeztettem Varga Jenővel, a cég felügyelőbizottságának tagjával, aki tájékoztatott döntésükről. Örülök, hogy nem hoznak mérgező anyagokat a város határában fekvő lerakóba, ám jobb lett volna, ha az egyeztetést a módosítási kérelem beadása előtt folytatjuk le - tette hozzá a polgármester.

Ahogy arról a Napló elsőként beszámolt, a MAL Zrt. bővíteni akarja a város melletti hulladéktárolóját, hogy 30 ezer tonna veszélyes anyagot, egyebek mellett arzént, ciánt és higanyt helyezzenek el ott. Az ezzel kapcsolatos engedélyezési eljárás megindításáról a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya értesítette a várpalotai önkormányzat jegyzőjét.

A MAL Zrt. várpalotai veszélyeshulladék-lerakójának bejárata a várostól keletre, a 8-as főút közelében. Fotó: A szerző

Talabér Márta polgármester az ügy kapcsán hangsúlyozta, a város közössége joggal várta volna el, hogy cég előzetesen egyeztessen a terveiről a település választott vezetőivel, majd a sajtó, illetve a lakossági fórumok során minden várpalotaival is. – Különösen fontos lett volna ez azért, mert városunk lakóinak összefogása alig két hónapja hárította el a veszélyt, amit egy másik gazdasági társaság azbeszt-hulladéka jelentett volna – tette hozzá.

Közben értesüléseinket a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. is megerősítette. Lapunknak küldött közleményükben leírják, a polgármester jelezte, hogy Várpalota lakosságát érzékenyen érintette volna  a tervezett módosítás, így a MAL Zrt.-t felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit  Kft.  a módosítási kérelmét visszavonja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!