Hírek

2013.11.26. 09:14

Mégsem nyílik kőbánya Zircen (Frissítve)

Nem nyílik kőbánya a város északi területén, a borzavári út mellett – következik a képviselő-testület legutóbbi ülésén meghozott döntésből.

Varga Domokos Péter

Ezzel pont került egy több mint három éve húzódó, egyben a lakosság kedélyeit borzoló, a támogatók és az ellenzők több hullámban zajló összetűzésének végére. A napirend tárgyalásának első szakaszában Horváth László kérdésével egyértelműsítette: ha a mostani döntést meghozzák, nevezetesen a településrendezési eljárást eredménytelennek mondják ki, és az állami főépítész záró-véleményét sem kérik meg, ez azt jelenti, hogy ezzel kizárják Zircen a kőbánya létesítésének lehetőségét?

Miután kérdésére megerősítő választ kapott, mindjárt hozzá is tette, ebben az esetben ez lesz az utóbbi időszak legfontosabb döntése.

Kasper Ágota a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak fejezte ki elismerését azért, amit a bányanyitás ügyében Zircen tettek, és amit ezzel elértek. Mellette Lingl Zoltán, a pénzügyi ellenőrző és gazdasági bizottság elnöke (Fotó: Varga Domokos Péter)

Ottó Péter polgármester a vita során később elmondta, a kőbánya létesítésének folyamata a szakmai viták során megrekedt. Ő maga viszont nincs meggyőződve arról, hogy a bányalétesítés ügyében igaza van a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak. Kezdettől azt az álláspontot képviselte, ismerjék meg a szakmai véleményeket, és ezt követően hozzák meg döntésüket.

(Az előterjesztésből kiderül, hogy zirci képviselő-testület 2010-ben elindította településfejlesztési koncepciójának módosítását, úgy, hogy Zirc északi területén, a borzavári út mellett, ásványi nyersanyag lelőhelyként kijelölt területen a bányászati tevékenységet tegye lehetővé a helyi szabályozás. A településrendezési eljárás előzetes véleményezési szakaszát követően azonban az érintett államigazgatási szervek véleményei eltérőek voltak. Többek között nem egyezett meg a Balaton- felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség álláspontja. A vita az évek során megrekedt, patthelyzet alakult ki. Ezért került most a testület elé olyan előterjesztés, amely a folyamat lezárását javasolja.)

Horváth László (balról) egyértelműsítette, a meghozott döntésük azt jelenti, Zirc területén nem nyílik kőbánya. Mellette Baranyai József képviselő

A polgármester azért is tartja helyesnek az előterjesztésben szereplő döntés meghozatalát, mert a bányanyitással kapcsolatban egyre erősödő civil ellenvélemények fogalmazódtak meg.

Kasper Ágota a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak fejezte ki elismerését azért, amit a bányanyitás ügyében Zircen tettek, és amit ezzel elértek. Szerinte a városban az idegenforgalom lehetőségeire kell koncentrálni, és nem bányát nyitni.

A határozati javaslatot valamennyi képviselő megszavazta, ezzel egyértelművé vált, hogy a város területén nem nyílik kőbánya.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!