Hírek

2015.04.29. 18:28

Megtalálni az egyensúlyt a munkahelyen is

A munka fontos a személyiség kiteljesítésében, és segítségével olyan közösséghez tartozhatunk, ahol elismerik a teljesítményünket.

Marton Attila

Szilágyi Judit klinikai szakpszichológus szerint szélsőségesek vagyunk, ha a munkáról van szó. Legtöbb páciensénél azt tapasztalja, hogy a rangsorban az első helyen a munka áll. Szerinte ennek következménye, hogy a munkahelyünkön mindenáron meg akarunk felelni másoknak, és hogy ez sikerüljön, nagyon aprólékosan akarjuk elvégezni a feladatunkat, és nehezen mondjuk egy munkafolyamat végén, hogy végeztünk, magyarázza a szakember. A munkát legtöbbször hajlamosak vagyunk csak pénzben mérni, ennek következtében több foglalkozásnak - például a tanári vagy az orvosi pályának - nincs igazi presztízsük.

Szilágyi Judit pszichológus

A pszichológus szerint fontos lenne, hogy ne csak a családunkban érezzük, hogy közösséghez tartozunk, hanem a munkahelyünkön is. Ha ez így van, akkor egy olyan közösségnek lehetünk a tagjai, amely igényt tart ránk, számon tartanak bennünket, ahol értékelnek minket és elvárják a teljesítményünket. Hozzátette, a manapság egyre divatosabb és gyakoribbá váló távmunkával éppen az a baj, hogy ez a közösség nem létezik, vagy csak virtuálisan. Azoknál, akik munkát keresnek, ideiglenesen helyettesítheti a munkahelyi közösséget a munkaügyi hivatal, ahol olyanokkal találkoznak, akik hasonló élethelyzetben vannak.

A munka az idő strukturálása miatt is lényeges, hiszen rendszert visz az életünkbe, ez kevésbé igaz a távmunkára, és azokra a foglalkozásokra, amelyek kötetlen munkaidővel járnak, ilyen például a vállalkozóké. Ilyen esetben gyakrabban fordul elő, hogy túlvállalják magukat vagy rosszul osztják be a feladatokat az emberek.

Szembe kell néznünk azzal, mennyi az ébren töltött, aktív időnk a nap huszonnégy órájából, s ésszerűen beosztani a munkaidőt, hogy elegendő figyelem jusson a családra és a magánéletünkre, tette hozzá a pszichológus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!