Hírek

2014.08.08. 09:00

''Megtisztul'' a vízpart a szabálytalankodó horgászoktól

Megyei körkép –Egyre kevesebb a szabálytalankodó horgász, vizsgáznak a halászati őrök, szigorodtak a horgászvizsga feltételei. Javul a morál a vízparton.

Tremmer Tamás

A szabálytalankodó horgászok száma csökkenő tendenciát mutat. Míg korábban éves szinten száz fölött volt a jogerős határozatok száma, az idei első félévben 41 esetet zártak le halvédelmi bírsággal, hasonlóan a tavalyi első félévhez, tájékoztatott Perger Miklós, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati és Halászati Osztályának vezetője.

Idén is a megengedettnél több bottal történő horgászat, illetve az állami, vagy a területi jegy hiánya volt a jellemző szabálytalanság. A legsúlyosabb büntetést az a szigligeti rapsic kapta, aki az előző éjszaka fogott 117 darab fogast Révfülöpön próbálta értékesíteni, de tetten érték. Őt jogerősen 400 ezer forint pénzbírsággal sújtották, és három évre eltiltották a horgászattól.

Idén emellett egy halgazdálkodási bírságot is kiszabtak, amelyet azért kapott az egyesület, mert a szabálytalanságon ért horgász miatt nem tettek feljelentést, ami pedig kötelező.

Tavaly év közepén lépett hatályba az új halgazdálkodási törvény, ennek nyomán minden nyilvántartott halgazdálkodási vízterületnek hatósági vizsgával rendelkező halőrön keresztül kell ellátni a halőrzési feladatokat. Idén már negyvenen levizsgáztak és munkába álltak. A horgászvizsga feltételei szintén szigorodtak, ami látszik azon is, hogy sokaknak nem sikerül elsőre. Az első félévben 300-an abszolválták a vizsgát. Perger Miklós jelezte, mindezek együttesen azt eredményezték, hogy javul a morál a vízparton, ami örömteli folyamat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!