Hírek

2017.01.11. 20:35

Vágják a balatoni nádat

Alsóörs, Csopak - A Balaton-parton egy időben több helyen is aratják a nádat, hiszen a közbeszerzésen nyertes vállalkozók mellett önkormányzatok, egyesületek és magánszemélyek is adtak be erre kérelmet a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz.

Sági Ági

Alsóörsön, a kemping melletti területen, amíg az időjárás engedi, délelőttönként vágják majd a nádat - mondta el Ferenczy Gábor, a település al-polgármestere. Öt hektáron szeretnének aratni, naponta körülbelül fél hektárral tudnak végezni. Ilyen hideg időben az em-bereknek ez bőven elég, szerencsére van egy kaszálógép, ami megkönnyíti a munkát.

A településműködtetési szervezet dolgozói közmunkások segítségével a levágott nádat egy kijelölt parti területre hordják és elégetik.- Reméljük, hogy sikerül levágni ezt a területet - folytatta Ferenczy Gábor -, hiszen már évek óta nem tudtunk nádat vágni.

A településműködtetési szervezet dolgozói közmunkások segítségével a levágott nádat egy kijelölt parti területre hordják és elégetik
Fotó: Sági Ági

Ferenczy Gábor polgármester hangsúlyozta, az évek óta elmaradt aratás hiánya látszik is a nád minőségén, sok helyen belerohadt, beleposhadt már a vízbe. Nagyon ráférne, hogy friss hajtások fejlődjenek a régiek helyett, hiszen tudjuk, hogy a nádnak fontos víztisztító szerepe is van. Ilyenkor eltávolítjuk a learatott nád területéről a szemetet is, amit idefújt a szél és fennakadt a nádasban.

Ha az időjárás is engedi idén összesen 100-120 hektár nádat arathatnak le a Balatonon. Évek óta nem alakult ki ilyen vastag jég, most az aratást nagy gépekkel is el lehet végezni.

A Balaton 235 kilométernyi partvonalán 1200 hektárnyi a nádterület

A nád vágását február 15-ig engedélyezik, de ha a körülmények szükségessé teszik, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hozzájárulása alapján ez az időpont február végéig meghosszabbítható.

A Balaton 235 kilométernyi partvonalán 1200 hektárnyi a nádterület, ezt évente vágásforgó rendszerben aratják. Tavaly mindössze egy hétig volt jég a Balatonon, akkor a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vállalkozói 52 hektáron tudtak aratni, az önkormányzatokkal, egyesületekkel együtt 115 hektárnyi nádat vágtak le - mondta el lapunknak Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A Balatonon kevés a nádvágással foglalkozó vállalkozó, mert nincs sok a jó minőségű nád vágására alkalmas területből, és a nagy táblákban vágható terület is kevés. A nádvágás így nem gazdaságos, ráadásul a balatoni nád piaca jelentősen beszűkült, a kínai és török import nád ára lényegesen alacsonyabb. A haszonnádként levágott növényt leginkább tetőfedésre használják, ez a munka azonban nem igényel olyan mennyiségű nádat, ami jelentős területek vágását tenné szükségessé.

A közbeszerzésen nyertes vállalkozók azért végzik a téli nádvágási feladatot, hogy az általuk foglalkoztatott dolgozóknak télen is munkát biztosítsanak, hiszen ezek a vállalkozók jellemzően tetőfedők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!