Hírek

2013.04.23. 15:20

Megújult a Lóczy-barlang

Különböző élettelen természeti értékek (barlangok, kőtengerek, és a többi) védelmével kapcsolatosan 24 helyszínen folytatott beruházásokat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNP).

Tremmer Tamás

A földtudományi örökségünknek nem csak megőrzője, hanem elkötelezett védelmezője is a BfNPI, amit fényesen igazol, hogy az általunk irányított Bakony–Balaton Geopark 2012 szeptemberétől az Európai Geopark Hálózat és az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózat tagja. Mindezt Puskás Zoltán igazgató mondta a nemzeti park keddi, balatonfüredi projektzáró rendezvényen.



Hozzátette, a nemzeti park nettó 128 millió forintból összesen 24 helyszínen hajtott végre különböző élettelen természeti értékek (barlangok, kőtengerek, és a többi) védelmével kapcsolatos beruházásokat. - Túlzás nélkül állíthatjuk, az állami természetvédelemnek eddig még soha nem volt lehetősége ekkora nagyságrendű összegeket ilyen célra fordítani.

 



A beruházások egyes elemeiről Korbély Barnabás geopark csoportvezető tájékoztatta a megjelenteket. A nyertes pályázatnak köszönhetően öt beruházási elem keretében 24 helyszínen folytattak munkálatokat. Ebből a legnagyobb tétel – mintegy 78 millió forint –a Tapolcai-tavasbarlang természetvédelmi rekonstrukciója volt. Négy kőtengernél tájrendezés zajlott.

Összesen 12 barlangban végeztek természetvédelmi célú beavatkozást. A projekt utolsó eleme volt a Lóczy-barlang felújítása, amelyet még az idegenforgalmi szezon kezdete előtt sikerült befejezni. Kicserélték a barlang bejárati ajtaját, megerősítették a meglazuló kőzeteket, új világítást és lépcsőt is kapott a barlang, amelyre összesen nyolcmillió forintot költöttek. A 24 beruházási helyszínen 32 tájékoztató táblát is felállítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!