Hírek

2017.07.18. 05:57

Megújult a százhúsz éves orgona Papkeszin

Az orgona tavaly volt százhúsz esztendős. Többször felújították, de ezekről a legutóbbi hivatalos feljegyzés 1945-ből származik. Ennél sűrűbben kell megújítani, karbantartani egy ilyen hangszert – mondta el Eizler Csaba kirendelt református lelkész a vasárnapi ünnepségen, melyen a Papkeszi falunapok záró mozzanataként, koncerttel avatták fel a református templom megújult orgonáját.

Leitner Vera

– Orgonánk állapota az utóbbi években meglehetősen megromlott, egy ideig nem is használtuk, de a hosszútávú pihentetés sem tesz jót egy hangszernek. Több probléma is felmerült, hiszen a sípok elállítódtak, beporosodtak és a motor sem volt üzembiztos. 2014 szeptemberében a presbitérium egy beszélgetése során merült fel az orgona felújításának ötlete – mondta el a lelkész, aki valamennyi, az ügyet támogató presbiternek megköszönte az évek során az ügy előremozdítása érdekében nyújtott segítségét. – Célkitűzésként megszületett, hogy jótékonysági koncerteket szervezünk falunapokon, adventi időszakokban az orgona javára. Ezeknek és egy vállalkozó felajánlásának köszönhetően – egy hatszázezerforintos beruházás révén – 2016 márciusában orgonánk motorját kicseréltük.

 

A további javítások becsült költsége több mint egymillió kilencszázezer forint volt, de 2016 tavaszán pályázatot nyújtott be az egyházközség a Veszprémi Református Egyházmegye Orgonaalapjához, melyből ötszázezer forintot kapott a gyülekezet. Ehhez érkeztek a további adományok, valamint egy nagyobb összegű támogatói felajánlás, így idén tavasszal elkezdődhettek a felújítási munkálatok.

– A felújítás során egy üzembiztos, megbízható hangszert kaptunk, mely alkalmas arra, hogy szépen kielégítse a liturgikus követelményeket – mondta el Varga Áron kántor, aki arról is beszélt,  hogy a feltárás során kiderült, az 1896-ban épült orgona – melyet az egészen kicsitől a plafonig érőkig összesen körülbelül hatszáz, különböző méretű síp alkot – fasípjait nem ragasztották, hanem szegelték, így azok teljes restaurálása, cseréje szintén időszerű lenne, ám ez további nyolc millió forintot jelentene. – Egyszer, ha megadatik, erre is sor kerülhet, de úgy vélem, most valóban hálásak lehetünk, mert nagyon szépen megújult a hangszer – hangsúlyozta a kántor.

Orgonán Horváth Beáta, Horváth Krisztina, Kovács Botond Árpád szentgáli lelkész és Varga Áron kántor, hegedűn Józsa Dalma működött közre, a Sorstárs Népdalkör és Szilágyi Ádám pedig énekkel tette ünnepélyesebbé a felújított orgona avatóját. A koncertet adó zenészek, énekesek valamennyien részt vettek a korábbi években rendezett jótékonysági koncerteken is, melyek bevétele szerves részét képezte a felújítást fedező költségeknek. A vasárnap fellépők közt volt Farkas Bence Kornél harmadik osztályos diák is, aki saját érdeklődésből és Varga Áron kántor támogatásával kezdett el megismerkedni a hangszerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!