Hírek

2017.04.14. 19:55

Megújult az Ambrosz-kereszt - Letisztították, helyreállították, a környezetét rendbe tették

Porva - Összefogásból újult meg a közel száz éves Ambrosz kereszt, amely a településtől nem messze, népszerű turistaút mentén áll.

Kutasi Zsófia

A Porvától négy kilométerre található kereszt a helyi önkormányzat, a Zirci Országzászló Alapítvány és a Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesület összefogásával újult meg. Az időjárás viszontagságai kárt tettek benne, ezért azt letisztították, helyreállították, a környezetét pedig rendbe tették.

- Többen jelezték, hogy a Kopasz-hegy tetején álló kereszt ledőlt. Ezért az egyesület és az alapítvány Porva önkormányzatával közösen elhatározta, hogy helyreállítjuk ezt az útszéli keresztet, amelyet 1921-ben állítottak helyi családok. A kőből faragott kereszt a fűben feküdt, a korpusz sajnos eltörött. Ezt felújították, forrasztották és felületkezelték. A kőből faragott keresztet és a talapzatot a helyszínen megtisztítottuk a szennyeződéstől és mohától. Majd pedig daru segítségével a helyére került a nagy súlyú kereszt. Az alapítvány és az egyesület tagjai is nagy rutinnal végezték a munkálatokat - nyilatkozta Veinperlné Kovács Andrea polgármester.

Az alapítvány és az egyesület tagjai is nagy rutinnal dolgoztak. Daru emelte helyére a keresztet Fotó: Nagy Lajos

Megtisztították a kereszt környezetét, így a kirándulók már messziről láthatják a felújított és helyreállított feszületet. A régi időkben szokás volt utak mentén keresztet állítani, általában helyi családok áldoztak erre pénzt. Gondozták az általuk állított kereszteket és szertartások keretében végigjárták a község terültén álló kereszteket, imádkoztak, virágot vittek és gyertyát gyújtottak ott. - A most felújított kereszt esetében sajnos nincs feljegyzés arra vonatkozóan, hogy kinek a keze munkáját dicsérhetjük. Ezeket az engesztelő vagy dicsérő kereszteket a települések kezdetben fából állítottak. Jellemző volt a német ajkú településekre, hogy a határaikban kőkereszteket állítottak. Tudjuk, hogy Porva is sváb település. A kereszt építési stílusa is erről árulkodik. Két darabból faragták ki a keresztet: egyik darab vízszintes, a másik pedig a függőleges, mindez magas talapzaton áll - tudtuk meg Veinperlné Kovács Andreától.

Fallmann József, a bakonyi önkéntes mentőegyesület elnöke elmondta, fontosnak tartják a hagyományok ápolását, hogy az értékeket ne hagyják elveszni. Társadalmi munkákban rendszeresen részt vesz az egyesület, többek között az erdős területek tisztításában, szemétgyűjtésben, utak, táblák felújításában. A kereszt rendbetételén összesen közel húszan dolgoztak, az egyesület részéről nyolcan érkeztek. Az elnök kiemelte, a közös cél mindig összekovácsolja a közösséget.

Bittmann Károly, az országzászló alapítvány titkára elmondta, a keresztény és magyar értékek ápolása kiemelten fontos. Örvendetes, amikor mások is észreveszik, ha például egy feszület felújításra szorul, ezért is örült, amikor az egyesület felhívta a figyelmet az elhanyagolt egykori határkeresztre. Az alapítvány 2003 óta végzi Zircen és a környéken a keresztek felújítását, karbantartását. - A magyarság számára, hazánkban, Mária országában a kereszt kultusz különösen fontos. Az őseink tisztelete miatt is illő, hogy ápoljuk keresztény értékeinket - hangsúlyozta Bittmann Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!