Hírek

2016.12.09. 10:46

Megújult művelődési házat kapnak karácsonyra

Egeralja - A település központjában álló elhanyagolt ingatlant megszerezte az önkormányzat.

Tisler Anna

A házat elbontják, helyére szép parkot, kiülőket és parkolót tervez Egeralja önkormányzata. A terület az orvosi rendelő mellett fekszik, így szükség is van arra, hogy a vizsgálatra érkezők a közelben biztonságosan meg tudjanak állni, mondta Farkas Jenő polgármester. Az Adorjánházával csaknem teljesen összeépült községnek ma 230 állandó lakosa van, ez a szám 1994-ben, Farkas Jenő polgármesterré választásakor még 313 volt. A község örül annak, hogy több fiatal szülőfalujában alapított családot, így gond nélkül működtethetik az óvodát is.

Az óvodások a mesesarokban

Az intézmény a csöglei intézményirányító társulás egyik telephelye. Jelenleg 15 gyermek jár oda, Egeraljáról, Adorjánházáról és Bánhalmapusztáról. Harcziné Erdélyi Éva intézményegység-vezető kérdésünkre elmondta, hogy már a karácsonyra készülnek. A Mikulás hétfőn járt náluk. Hamarosan felállítják a karácsonyfát is, így a kicsiknek csaknem két hetük lesz arra, hogy ráhangolódjanak az ünnepre. Karácsonyi dalokat énekelnek, rajzolnak. Készülnek arra, hogy autóbusszal elmenjenek a szomszéd községbe, Csöglére, majd az iskolában megnézzék az adventi kiállítást. A Csögle és körzete óvodásaiért és iskolásaiért alapítványtól az idén 50 ezer forintot kaptak ajándék vásárlására. Az alapítvány 15 éve működik és segíti az oktatást. A gyerekekkel két óvodapedagógus és egy dajka foglalkozik. Az intézmény háromnegyed héttől tart nyitva a szülők kérésére.

Farkas Jenő polgármester

Farkas Jenő elmondta, hogy a település fejlődik, az önkormányzat gyakran nyújt be pályázatot. December elején kezdték a művelődési ház belső felújítását. A szakemberek az épület további vizesedését akadályozták meg, majd kifestették a tágas, 150 fő befogadására alkalmas helyiséget. A munkához a település 300 ezer forint önerőt biztosított., a pályázaton 114 ezer forintot nyert. Szükség volna az utak és a járdák felújítására is. Annak költsége 12-13 millió forint volna, így saját erőből nem tudják azt vállalni.

Kezdődik a művelődési ház felújítása

A településnek minimális a saját bevétele, a vállalkozásokra sem vetnek ki iparűzési adót. Többen  biztosítják ugyan vállalkozóként saját és családjuk megélhetését, de nincsenek olyan kiugróan magas jövedelmek. Az adó befizetése a fejlesztést vagy esetleg a további működést akadályozná.  A térségben a termőföldek jó minőségűek, néhányan növénytermesztéssel foglalkoznak. A községben két bolt és egy vendéglő és pékség működik, szintén vállalkozásban. A rászoruló lakosokat támogatják.

Halasi Lorena és Farkas Hunor az ünnepi asztalnál
Fotó: Tisler Anna

A szociális tüzifa pályázaton 27 köbméter tüzelőt nyert a község. Karácsony előtt a rászoruló családok egyszeri 10 ezer forint támogatást kapnak. A 230 lakos fele munkaképes korú. Többen Celldömölkön találtak munkát, de járnak Sárvárra is. A foglalkoztató megszervezi az utazást, így az sem akadály, ha a családnak nincs autója. Néhányan az önkormányzatnál közhasznú dolgozóként jutnak jövedelemhez.

Az idén novemberben is megtartották az idősek napi rendezvényt. A délutánon a meghívottak többsége részt vett. Az 50 szépkorút a helyi óvodások köszöntötték műsorral, a szomszédos Adorjánháza asszonykórusa énekelt, majd vendéglátással folytatódott a vidám együttlét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!