Hírek

2010.10.01. 16:52

Megváltozott minden

Új néven, új elnökkel, valamint új stratégia mentén dolgozik a jövőben a magyar haltermelők szövetsége.

Tremmer Tamás

Jelentős változások történtek a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa múlt heti közgyűlésén, melyen a szervezet új stratégiai irányokat fogadott el, ehhez új vezetést is választottak, de ennél tovább is mentek, egyben nevet is változtattak: ezentúl a szövetséget Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének hívják. A közgyűlésen elnökké választották Németh Istvánt, elnökhelyettesnek pedig Csoma Gábort.

Az új stratégia elfogadása mellett új cselekvési programot fogalmaztak meg, amelyben szerepel a fenntarthatóság környezeti, társadalmi és gazdasági követelményeinek érvényre juttatása; az állami vagyon részét képező természetes vizek és halászati jog ökológiai és gazdasági jellemzőinek megőrzése, minőségének folyamatos fejlesztése. A szövetség közleménye szerint az új stratégia megfogalmazására azért volt szükség, mert a szövetség tagsága szerint a kizárólag ágazati támogatásokért lobbizó érdekképviselet felett eljárt az idő.

Ezért a közgyűlés úgy döntött, hogy a szövetség új elnöksége a továbbiakban működjön együtt a májusban megalakult új akvakultúra-szövetséggel az ágazati ügyek képviseletében. A szövetség lehetőséget kíván teremteni arra is, hogy a továbbiakban a szervezethez csatlakozhassanak a horgász-halász vízkezelők és a természetes vízi halfogásban érdekelt más szervezetek is. A váltásnak aktualitást ad a halászatról és horgászatról szóló törvény felülvizsgálata is.

A közgyűlésen megfogalmazott stratégia szerint olyan új törvényi szabályozásra van szükség, amelynek legfontosabb céljai  között van a vagyon- és jogbiztonság  megteremtése a természetes vizek halászati-horgászati hasznosítása területén; a horgászok fogási lehetőségeit biztosító feltételek javítása; továbbá a természetes vizek horgászati és halászati hasznosítói számára annak biztosítása, hogy tevékenységüket hosszú távon gyakorolhassák - tartalmazza a szervezet közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!