Hírek

2013.03.05. 09:55

Megvédik a munkahelyeket Halimbán?

A halimbai bauxitbánya bezárása, valamint a Magyar Alumínium Zrt-nél tervezett változtatások miatt több család is munka nélkül maradhat Ajka térségében. Erre figyelmeztettek szocialista politikusok.

Tremmer Tamás

Mit terveznek Ajkán és térségében a munkahelyek védelmében? – ezzel a kérdéssel fordultak Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszterhez szocialista országgyűlési képviselők.

Gőgös Zoltán és Pál Béla arra figyelmeztettek, hogy február végén bezárt a Malhoz tartozó halimbai bauxitbánya. A bezárásról adott tájékoztatással egy időben a cég csaknem 200 fős csoportos létszámleépítést jelentett be.

A kormány késlekedése, időhúzása miatt most 200 család megélhetése kerül veszélybe.A politikusok kifejtették, az átalakítási folyamatok valószínűleg még nem értek véget, aminek további vesztesei lesznek. A cég valószínűleg idén nyáron a hidrátgyártást is leállítja, bár erről még nincsen döntés.

A munkavállalók nevében a szakszervezet tavaly petícióban kért segítséget a kormányzattól. Gőgös Zoltán és Pál Béla úgy vélték, ha akkor érdemi támogatást kapott volna a vállalat, elkerülhető lett volna a leépítés.

Mindezek után felmerül bennük a kérdés: komolyan gondolja-e a minisztérium és a kormányzat, hogy kézben tudja tartani a Mal Zrt. ügyét, vagy csak „tűzoltó” munkákat végeznek? Véleményük szerint maximum félév áll rendelkezésre a problémák kezelésére, mielőtt visszafordíthatatlan gazdasági problémák és társadalmi feszültségek jelentkeznek az ajkai térségben.

 

A fejlesztési miniszter válaszában kifejtette, a teljes mértékben magánkézben lévő Mal Zrt. 2013. februárjában kezdeményezte a halimbai bauxitbánya bezárását, amelyre a szakhatósági eljárásokra tekintettel körülbelül kettő hónap múlva ténylegesen is kerül sor.

A társaság tájékoztatása szerint a halimbai bányában foglalkoztatott kollégák közül 60 szakmunkást az ajkai gyárba irányítanak át, 70-en a lakossági szénbányászati tevékenységbe kapcsolódnak be Bakonyoszlopon, 30-an pedig átmenetileg kapnak munkát a szénbányában. Akiknek a munkahelye megszűnik, azoknak a Munka Törvénykönyve szerinti legmagasabb felmondási időt és végkielégítést biztosítja a társaság.

Az ajkai munkaügyi kirendeltség tájékoztatókat tart az aktuális álláslehetőségekről, támogatásokról, átképzésekről, és az ellátási formákról.

Németh Lászlóné leszögezte, a Mal Zrt.-t éppen azért nyilvánították stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalattá, hogy az üzemeltetés és szolgáltatás biztonságát egy esetleges felszámolás-, vagy csődeljárás alatt meg tudják védeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!