Hírek

2016.01.14. 17:15

Megyénkben nem vevők a fiatalok a tartalékos katonai szolgálatra

Veszprém – A tavalyi évben összesen 18 fiatal jelentkezett megyénkben önkéntes tartalékos katonának. A toborzóközpont parancsnoka szerint az sem megoldás a helyzetre, hogy kreditpontokat kapnak az egyetemisták a honvédelmi ismeretek kurzusért.

Szabó Péter Dániel

– Előzetes várakozásainknál talán kisebb lendülettel, de folyamatos a tartalékosrendszer feltöltése Veszprém megyében is – mondta el kérdésünkre Soós Gyula őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központjának parancsnoka. – A 2015-ös évben is rendszeresen tartottunk előadásokat a fő célcsoportnak számító egyetemistáknak, kitelepültünk különböző fesztiválokra és városi rendezvényekre, illetve a munkaügyi központokban is tájékoztattuk az érdeklődőket a lehetőségekről, a megyéből mégis csupán 18 ember jelentkezett önkéntes műveleti tartalékosnak. Ők mindannyian a fiatalabb korosztályból kerültek ki.

Soós Gyula őrnagy, veszprémi parancsnok szerint meglepő, hogy mindössze 18 fiatal jelentkezett tavaly tartalékosnak Veszprémben
Fotó: Szabó Péter Dániel

Soós Gyula szerint azért is meglepő kissé a viszonylag alacsony érdeklődés, mert a Pannon Egyetemen például honvédelmi ismereteket is tanulnak a diákok, mégsem csatlakozott egy hallgató sem a tartalékosrendszerhez. – A felelősségvállalás mellett talán az lehet az oka a fiatalok távolmaradásának, hogy az egy hónapos alapkiképzés épp a tanulmányi elfoglaltságaik miatt a nyári időszakra esik, s ezt az egyébként tisztességes anyagi ellentételezés ellenére sem szívesen vállalják – jegyezte meg a parancsnok.

Soós Gyulától megtudtuk, a 2015-ös esztendőben a honvédségre is nagy szerep hárult a migrációs válság kezelésében, a határzár biztosításában, és a tartalékosokat ezekkel kapcsolatosan is alkalmazták. – A feladatukat önként vállaló tartalékosokra a katonai alakulatoknál ebben az időszakban is számítottak, s részben a határon szolgálatot teljesítő katonák feladatait vették át a szervezeteknél – tette hozzá az őrnagy. Soós Gyula szerint nem feltétlenül az a megoldás a tartalékosok létszámának növelésére, hogy kreditpontokat kapnak az egyetemisták a honvédelmi ismeretek elsajátításáért, hiszen a cél az, hogy minél többen vállaljanak felelősséget a honvédelemben a biztonságért, és hazájukat azok szolgálják, akik erre önként vállalkoznak és felkészülnek.

Soós Gyula őrnagy köszönti a tartalékos-alapkiképzésre induló fiatalokat a veszprémi toborzóközpontban

A tartalékosok mellett szerződéses katonákat is toboroznak a veszprémi központban, hiszen nem titok: a tavalyi illetményemelés ellenére komoly létszámhiánnyal küzd a Magyar Honvédség legtöbb alakulata. – Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen csak a megyében négy katonai szervezet várja a leendő katonákat, akik az alkalmassági vizsgálat és a kiképzés teljesítése után Pápán, Várpalotán és Veszprémben is vállalhatnak szolgálatot – mondta el Soós Gyula őrnagy.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!