Hírek

2017.04.20. 17:00

Melegek a radiátorok, hosszabb a fűtési szezon - Nem a naptár, hanem a kinti hőmérséklet diktál

Megyei körkép - A szokatlanul hideg időjárásban a legtöbb helyen a hivatalos fűtési szezon lejárta után is melegek a fűtőtestek.

Kutasi Zsófia

Tapolcán a Városgazdálkodási Kft. folyamatosan biztosítja a távfűtést - tudtuk meg Gáspár András ügyvezetőtől. A fűtést húsvét körül leállították volna, azonban a hideg miatt az ünnep alatt is melegek maradtak a radiátorok a városban. Azóta sem kérte egyetlen lakóközösség sem, hogy kapcsolják ki a fűtést, az ügyvezető becslése szerint a jövő hét végéig ez így is maradhat.

A cégnek május közepéig van fűtési kötelezettsége, ha közben valamelyik lakóközösség jelzi, hogy már nem kéri a fűtést, lekapcsolják. Mint megtudtuk, jelentős eltérések vannak ilyen szempontból az egyes társasházak között.

Zircen hivatalosan április 15-éig üzemel a távfűtés, azonban a szolgáltató ezen időszak után is biztosítja a meleget. A cégtől megtudtuk, elsősorban az időjárástól függ, mikor állítják le a fűtést. Emellett a lakók igényeit is figyelembe veszik. A bakonyi városban öt társasházban van távfűtés a Fáy András-lakótelepen.

Bakonyvári Mihály kazánkezelő és Polhammer Kálmán, a VKSZ Zrt. hőszolgáltatási igazgatója üzemviteli adatokat egyeztet. A szezon első és utolsó hónapjában csak megrendelésre szolgáltatnak  Fotó: Balogh Ákos

Zircen jellemzően hideg, szeles az időjárás, ezért általában kitolódik a fűtési szezon.

Hétfőig biztosan fűtenek Várpalotán, tájékoztatta lapunkat a Várpalotai Közüzemi Kft. ügyvezető igazgatója. Horváth Tamás elmondta, hét elején megnézték az időjárási előrejelzést és a fűtés mellett döntöttek: ez törvényi kötelezettség, önkormányzati elvárás és lakossági igény is. A téli időjárásban a hétvégén még biztosan fűtenek, hétfőn pedig felülvizsgálják a korábbi döntést. A fűtési szezonban üzemzavarok nem akadályozták a szolgáltatást, fennakadás nem volt, közölte az ügyvezető igazgató.

Az országos tapasztalat szerint alakult az ajkai távfűtési idény is. A Primer Ajka Távhőszolgáltatási Kft. ügyvezetője, Holczinger József arról tájékoztatta lapunkat, hogy a január és a február az átlagosnál hidegebb volt, és ez a vásárolt hőmennyiséget is növelte. A szezonban nagyobb üzemzavarok nem akadályozták a szolgáltatást.

Az ügyvezető szerint sokan április 15-ét tekintik a fűtési szezon végének, de az ajkai távhőszolgáltatónál ez már régóta nem irányadó időpont. Addig fűtenek, amíg ezt a lakók igénylik. A kft. döntésének a helyességét támasztja alá az is, hogy senki nem kérte a fűtés leállítását még az olyan társasházaknál sem, ahol ezt a közös képviselő a technikai feltételek alapján megtehetné.

- A fűtési időszak szeptember 15-étől május 15-éig tart - mondta megkeresésünkre Polhammer Kálmán, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt. hőszolgáltatási igazgatója. A szezon első és utolsó hónapjában csak megrendelésre szolgáltatnak.

- Egyelőre senki nem mondta még le a szolgáltatást, ami ilyen időben nem is csoda - tette hozzá az igazgató. Az idei tél két, két és fél fokkal volt hidegebb a korábbi évek átlagánál.

- A leghidegebb nap január 7. volt, ez látszott a fogyasztásokon is - jegyezte meg a vezető. A VKSZ összesen 7862 lakást és 330 egyéb közületet lát el.

- Veszprémben körülbelül húsz ezer ember veszi igénybe a távhőszolgáltatást.

Pápa nem érintett a távhőszolgáltatásban, a város társasházai, közintézményei egyedi vagy központi fűtésesek.

A Pápai Tankerületi Központ által fenntartott köznevelési intézményekben a fűtési szezon lezárulta után (az időjárási viszonyok függvényében) a tankerületi igazgató az intézményvezetőkkel egyeztetve dönt arról, hogy szükséges-e fűteni az adott tanintézetben - tájékoztatta a Naplót Galambos János, a tankerület működtetési csoportvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!