Hírek

2012.09.19. 05:36

Mennyi az annyi szemétben?

Lesesenceistvánd - Hiányolja a személyre szóló szerződést és a mennyiség alapú elszámolást egy külterületi ingatlan tulajdonosa. A szolgáltatást végző vállalat vezetője viszont hangsúlyozza, hogy cégük a vonatkozó szabályzók alapján működik.

Szijártó János

Orlovszki Péter állítja, a szemétszállítást végző Remondis Kft. számukra semmilyen szolgáltatást nem nyújtott, így a semmiért nem is hajlandók fizetni  9098 Ft-ot, amennyit a cég követel. Szerződést nem kötöttek velük, nem írtak alá semmit, tőlük nem szállított el senki semmit, így nem is fizetnek. Mellesleg 80 literes kukát vettek, a szolgáltató ennek ellenére 120 literes edény után számláz.
 
A  Remondis Kft. ügyvezető igazgatója, Kiss Nándor kérdésünkre elmondta,   január 17-én kapták meg Lesenceistvánd körjegyzőjétől azt a levelet, amelyben a Hulladékgazdálkodásról szóló 2000. XLIII törvény és az önkormányzat rendelete alapján a hulladékszállítási közszolgáltatási díj fizetésére kötelezettek között Orlovszki Péterné neve is szerepelt.

- A külterületen lakó ingatlantulajdonosok a temetőnél lévő három darab 1100 literes konténerbe helyezhetik el a náluk keletkező kommunális hulladékot. Ezeket a konténereket hetente ürítjük. Ezeket használhatták Orlovszkiék is az első fél évben. A 9098 Ft-os követelés az első hathavi, 120 literes edényre vonatkozó szolgáltatási díj, továbbá a kétszeri fizetési felszólítás során felmerülő hátralékkezelési költség összege. Erre társaságunk továbbra is igényt tart, hiszen a szolgáltatást a három nagy konténer heti ürítésével elvégezte. Tény, hogy Orlovszkiék 80 literes kukát vásároltak, kérték a 80  literes kuka utáni számlázást, de kérelmüket elutasítottuk a fennálló hátralék miatt. A hátralék rendezésétől kezdve társaságunk természetesen a 80 literes kuka után számláz.


 
Az ügyvezető igazgató kifejtette,  a hulladéktörvény, illetve a helyi önkormányzati rendelet igénybevételi és fizetési kötelezettséget ír elő minden ingatlantulajdonos számára, ezért egyenként írásos szerződéskötési kötelezettségük nincs. 

- Idén júliustól az észak-balatoni területen életbe lépett a kéttényezős díj, amelyet a szolgáltatók az önkormányzati társulás döntése alapján számláznak. Ennek egyik eleme az ingatlanonként fizetendő alapdíj, amely a lakatlan házakra is érvényes. A fentiek alapján bontjuk meg a szolgáltatás díját. A ténylegesen elszállított, kilogrammban mért mennyiség utáni számlázás műszaki, anyagi lehetőségek miatt  nem megoldható.
 
Az igazgató hozzáfűzte, Orlovszkiékkal megállapodtak,  a Várvölgyre menő járat külön betér hozzájuk és üríti kukájukat. Így nem kell szemetüket a hegy másik oldalán levő konténerekbe áthordaniuk - tette hozzá Kiss Nándor.
 

 

 

 

Orlovszki Péter, aki évtizedekig Németországban élt és dolgozott, nem tudja értelmezni, mi az az alapdíj és készenléti díj. - Egy áram- vagy gázszolgáltatónál értem a kifejezést, de jelen esetben nem. Mire való a készenlét, talán attól tartanak, hogy elönti a kertemet a szemét? További kérdése, hogy miért nem mérik az elszállított mennyiséget - mint sok országban - és miért nem a ténylegesen elszállított hulladék után számláznak?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!