Hírek

2013.04.24. 14:15

Mentőállomásokat fejlesztenek

A várpalotai mentőállomáson a hozzájuk tartozó térséggel együtt közel 40 ezer ember ellátásáról gondoskodnak.

Varga Domokos Péter

A pályázaton elnyert támogatásból megvalósuló felújítás eredményeként nem csak a kivonulás gyorsul meg, hanem javul a műszerezettség is. Ezt Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár közölte lapunkkal. Szólt arról, a TIOP-os pályázat részeként a tényleges felújítások mellett beindul egy képzési program is, mely korszerű berendezésével segít készségszinten elsajátítani a sürgősségi életmentés gyakorlatát, illetve az új műszerek használatára készít fel.

 

Kontrát Károly, Talabér Márta, Kiss Attila, Tóta Tamás, Meszlényi Norbert és Csermák Zoltán veszprémi mentő szakápoló a veszprémi mentőállomás udvarán, a sajtótájékoztatót követően (Fotó: Varga Domokos Péter)

Az országban négy helyszínen hoznak létre szimulációs központot, a három orvosegyetemi város mellett Székesfehérváron is. A sürgősségi ellátás fejlesztésére a projekt keretében országos viszonylatban 11 milliárd forintot fordítanak. Ebből hálózatbővítés keretében 22 új mentőállomást építenek, 60 már meglévő állomást korszerűsítenek, és 200 új mentőautót szereznek be. Ezek közül 44-el az új mentőállomásokat szerelik fel, a többit pedig a felújítandók között osztják el, ennek célja a gépjárműpark megújítása.

Az államtitkár abban bízik, a várpalotai állomás is részesül az új mentőkocsikból. Mindez együtt lehetővé teszi, hogy megújult épületben, gyorsabban, jobb felszereléssel, jobban képzett személyi állománnyal láthassák el feladatukat a várpalotai mentők is. A várpalotai mentőállomás jelentős felújításon esik át. Ez homlokzati szigetelést, a garázs teljes átépítését, bővítését, új kapu felszerelését jelenti, amely majd gyorsabb kivonulást eredményez.

Belső átalakítások is lesznek, a mentőtiszti tartózkodó területét megnövelik, vizesblokkot, fertőtlenítő helyiséget, oxigéntárolót alakítanak ki, folytatják a fűtéskorszerűsítést, cserélik a nyílászárókat, majd a munkálatokat egy tisztasági festés zárja – ezt Meszlényi Norbert, a várpalotai mentőállomás vezetője ismertette.

A fejlesztés kapcsán meg kell oldani az állomás előtt a közvilágítást is, ehhez Meszlényi Norbert az önkormányzat segítségét kérte. Az átalakítás alatt a mentőállomásról részben vagy egészben ki kell költözni a dolgozóknak, ezért lehetséges, hogy új munkaterületet kell számukra biztosítani. Ezt a tájékoztatón jelen lévő polgármester asszony meg is ígérte, ha szükséges, az átmeneti időszakra,  megoldják a mentőállomást áthelyezését.

 

Kiss Attila Veszprém megyei vezető mentőtiszt és Kontrát Károly államtitkár. A Naplónak elmondták, felújítják a várpalotai és a veszprémi mentőállomást (Fotó: Varga Domokos Péter)

Talabér Márta emellett szólt arról, hogy Várpalotán az egészségügy neuralgikus pont. Az ott élő emberek még ma is nehezen élik meg, hogy nyolc esztendeje megszűnt a városban az aktív kórházi ellátás. Népszerűek és elfogadottak viszont a mentőállomás dolgozói. Nagy örömmel üdvözölnek minden olyan beruházást, amely a megmaradt egészségügyi rendszer színvonalának javítását célozza meg. A polgármester asszony reményét fejezte ki, hogy ha a folyamatban lévő járóbeteg-szakellátás javítására kiírt pályázat a mentőállomás felújításával együtt befejeződik, az város egészségügyi helyzetében is javulást eredményez. 

A sürgősségi ellátás fejlesztési projekt keretében a veszprémi mentőállomást is fejlesztik. Ennek részleteit Tóta Tamás, a mentőállomás vezetője ismertette. Elmondta, a mostani helyükre 1978-ban költöztek, 2006-tól több korszerűsítés is történt, most befejezik a korábban elkezdett épületszigetelést, és napkollektorokat helyeznek fel. A garázsokra felkerül a még hiányzó két szekcionált kapu, valamint kicserélik a leromlott térburkolatot. Utóbbiaktól a kivonulás meggyorsítását várják.

Valamennyiük biztonságát szolgálja, hogy az egész épületet ellátják szénmonoxid-érzékelőkkel. Itt is javítják a képzési feltételeket, kialakítanak egy úgynevezett skill labort, ami a megyében dolgozó mentők szakképzését segíti majd elő.

 

 

 

Mind a veszprémi, mind a várpalotai beruházásnál jelenleg zajlik a közbeszerzés, ezért az egyes felújítások konkrét költségei még nem publikusak. Az adminisztratív előkészítés lezárulta után a munkálatok még az idei év végén elkezdődnek – erről Kisanyik Tímea, a projekt kommunikációs csoportvezetője számolt be. A felújítások alatt mindkét mentőállomás hiánytalanul el fogja látni a feladatát, ennek a velük szemben támasztott szigorú elvárásnak ezúttal is eleget tesznek – ezzel Kiss Attila, Veszprémi megyei vezetőtiszt egészítette ki az elhangzottakat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!