Hírek

2012.06.07. 18:14

Mesterek hegedűi - Auer Lipótra emlékeznek a hétvégén

Veszprém - Auer Lipót tiszteletére szervez négynapos nemzetközi hegedűkészítő-találkozót és hangszerkiállítást a Szaléziánum, Mesterek hegedűi a hegedűk mesterének városában címmel.

Balla Emőke

Auer Lipót, a világhírű hegedűművész és zenepedagógus 1845. június 7-én  Veszprémben született. A fél éve működő Szaléziánumban  hegedűkészítő műhely is látogatható, Sümegi Elemér hegedűkészítő ötlete volt, hogy hívjuk meg a hegedűkészítőket, mondta a csütörtöki kiállításmegnyitón Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ igazgatója.

Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében kiemelte: a szakmai és művészeti program igazi kuriózum, a találkozón nemcsak a hegedűket, de hangzásukat is megismerhetjük. Veszprém, a hegedűk mesterének városa a továbbiakban is szeretné Auer Lipót emlékét ápolni. A kiállítást megnyitó Devich János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, rektori tanácsadója azt mondta: a hegedű nagyon sokat tud, képes felidézni az emberi érzelmeket, közvetíteni a gondolatokat. Képes dalolni, táncolni, duhajkodni, mérgelődni. Az ötven darabból álló kiállítással nemcsak a múltra emlékezünk, de a jelen hangszereivel is büszkélkedünk; az a tapasztalata, hogy az előadóművészek egyre nagyobb becsben tartják az új hangszereket.

A megnyitó után a Mendelssohn Kamarazenekar adott koncertet a bazilikában, ahol dr. Márfi Gyula érsek mondott köszöntőt.

 

A találkozó hétvégi programjai közül kiemelkedik a Dohnányi szakközépiskola növendékeinek péntek esti koncertje a ferences templomban és a szombat esti művészhangverseny az érseki palotában. A városházán szombaton hegedűhangzási verseny lesz, a Szaléziánumban a témába illő előadásokat hallhatnak az érdeklődők, vasárnap szakmai filmeket vetítenek, a Garabonciás együttes és a Csermák zeneiskola népzenei együttesének koncertjére a gyerekeket is várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!