Hírek

2015.03.04. 07:50

Mesterségem címere: ápoló

Hiány van belőlük itthon. A gond csak az, hogy külföldön is, ahol akár a tízszeresét is megkereshetik az itthoni bérüknek. Ezért sokan el is mennek. Szakmákat bemutató sorozatunk következő részében a nővér-ápoló pályát vesszük górcső alá.

Prevics Éva

Reggel hét óra óta dolgozik. Én csak kilenckor csatlakozom hozzá, akkor már túl van egy teljes reggeli körön. Vagyis a fürdetésen, a pelenkacserén, a reggeliztetésen, a gyógyszerek beadásán és fogadta a hozzátartozók aggódó telefonhívásait. Judit nővér 37 éve dolgozik az egészségügyben, jórészt ápolóként, öt éve egy idősek otthonában. Az intézményben vannak évek óta ágyban fekvő betegek és aktív idősek is. A délelőtt folyamán mindenkihez benézünk. A munka része ugyanis az idősekkel való társalgás is, hiszen az itt élők igénylik az odafigyelést.

Miután kiderült, hogy ebben az írásban arról is szót ejtünk, mekkora különbség van a hazai és a külföldi bérek között, az otthon vezetősége azt kérte, senki ne legyen felismerhető az írásban és az intézmény nevét se írjuk le.

Judit nővér napi 12 órát dolgozik, több évtizedes munkatapasztalata ellenére éjszakai pótlékokkal együtt 140 ezer forintot visz haza. Megélhetése érdekében kénytelen másodállást vállalni. Ennek ellenére soha nem jutott eszébe, hogy külföldön helyezkedjen el.

Sokaknak azonban igen. Egyre többen vannak olyanok, akik az ápoló vagy gondozó képzés elvégzése után egyből külföldre mennek, ahol a többszörösét keresik hazai bérüknek.  Itthon ugyanis a közalkalmazotti tábla szerint  bruttó 122 ezer forintot keres egy kezdő.

Látni kell azonban, hogy a pénz utáni vágy nem tesz alkalmassá a szakmára. A fizikai tűrőképesség, a lelkiismeretesség és az emberek szeretete elengedhetetlen- hangsúlyozza Judit nővér. Időseket gondozni nehéz, nem mindig egyszerű megtalálni a közös hangot. Az ember egyetlen munkaeszköze a személyisége. Azt mondja: családjában előforduló betegség esetén ő is tapasztalja, hogy milyen sok a pályára alkalmatlan ember dolgozik és néha tűrhetetlen viselkedést enged meg magának. Hiába nem oda való, el tud helyezkedni, mert annyira kell a szakember.

Bár a pályán nem egyszerű boldogulni, embereken segíteni azonban valóban jó érzés, és ez a segítségadás lelkesedést ad a dolgozónak még a legnehezebb helyzetekben is - teszi hozzá.

A 90-es évek óta tendencia a társadalom elöregedése,  egyre nagyobb szükség lenne az ápolókra- mondta az idős otthon ápolási igazgatója.

A munkaügyi központok által szervezett képzésekben három csoport figyelhető meg. Van, aki korábbi munkáját egy nagyobb leépítés miatt veszítette el, ő teljes odaadással tanulja az új szakmát, amelyben új lehetőséget lát. Van, aki számára egyértelműen csak időhúzás a tanfolyam, és van egy harmadik réteg, aki már a legelején megfogalmazza, hogy „ő nem fog nettó 70-80 ezerért ágytálazni" az iskola végeztével azonnal külföldön keres munkát. Nehéz ezeknek az embereknek motivációt adni és itthon tartani őket- teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!