Hírek

2009.09.21. 15:50

Miből éljenek a fogyatékosok?

Veszprém - Miért veszi el a Bajnai-kormány a fogyatékos emberek megélhetésének még a lehetőségét is? - ezt a kérdést Bernáth Ildikó országgyűlési képviselő tette fel legutóbb a szociális és munkaügyi miniszternek a parlamentben.

Mátételki András

Veszprémben sajtótájékoztatón a képviselő asszony összefoglalta mondanivalóját: a jövőben még nehezebben tudnak elhelyezkedni a rokkantnyugdíjasok és a fogyatékkal élők. Az egyik kormányrendelet értelmében az év hátralévő részében már nem jöhetnek létre számukra támogatott munkahelyek. 

Ugyanez történt a szociális foglalkoztatás területén is, hiszen féléves előzetes munkaviszonyhoz kötik a támogatást, ezenkívül az 55 évnél idősebbeket, a fogyatékosokat, a szenvedély- és a pszichiátriai betegeket teljesen kizárják a munkavégzésből. 

Ráadásul rosszul jártak azok, akik súlyos milliókat beruházva munkahelyeket hoztak létre az elesett embereknek, mert nekik már pályázniuk kell, nem úgy, mint például annak a 21 védett szervezetnek, akik 19 ezer megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak az országban. A képviselő asszony megkérdezte: igaz-e, hogy jövőre egyharmaddal csökken az ilyen munkahelyek támogatása? 

Dr. Herczog László
miniszter Bernáth Ildikónak adott válaszában aláhúzta, nincs szó anyagi megvonásról. Idén azért nincs lehetőség új jelentkezőket támogatni, mert az elmúlt fél évben túllépték a megengedett keretet. Idén azért ncs lehetőség új jelentkezőket támogatni, mert túllépték a keretet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!