Hírek

2013.01.22. 20:28

Mind népszerűbb a vallási turizmus

A vallási turizmus fejlesztését szolgáló nemzetközi projektről tartottak konferenciát kedden Veszprémben a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban.

Napló

A Recultivatur nevű nemzetközi projekt célja Délkelet-Európa, köztük Magyarország kulturális-vallási értékeinek, épített és szellemi örökségének összegyűjtése és turisztikai-gazdasági szempontú hasznosítása. A programba bevont területeken új munkahelyek kialakítását, szolgáltatások és fejlesztések létrehozását tervezik. A témában második alkalommal tartott veszprémi rendezvényen Lábodi István projektmenedzser ismertette a 2011 júniusában elkezdődött program lépéseit. Elsőként Délkelet-Európa, majd hazánk vallásturisztikai örökségét vették számba, amiről adatbázist készítettek. Ezt követően kézikönyvbe gyűjtötték össze a jó gyakorlatokat, a máshol már bevált és működő megoldásokat.

 

Lábodi István projektmenedzser ismertette a program lépéseit (Fotó: Gáspár Gábor)


A program keretében Magyarországon két fő vallásturisztikai szolgáltatáscsomagot kívánnak létrehozni. Az egyik terv szerint egy szentek köré csoportosuló turisztikai attrakció kialakítása a cél. A másik elképzelés alapján egy adott régióra kiterjesztve, kiemelten Veszprém-Tihany-Székesfehérvár-Esztergom vallásturisztikai örökségét fogná egybe. Ezenkívül a projektben részt vevő hét ország közösen létrehozna egy Nemzetközi Vallásturisztikai Ügynökséget, melynek központja akár hazánkban is helyet kaphatna. - Meggyőződésem, ha a térség és Magyarország vallási örökségéről beszélünk, Veszprém megkerülhetetlen - hangsúlyozta Porga Gyula.

A polgármester hozzátette, a város már eddig is sokat tett a vallásturizmus érdekében, példaként említve a Kolostorok és kertek projekt megvalósítását.

 

 


A Szaléziánum képviseletében Pálfalviné Ősze Judit igazgató kiemelte, intézményük tavalyi húszezres látogatószáma bizonyíték arra, a vallásturizmusnak van létjogosultsága. A projektben szakmai partnerként a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának munkatársai is részt vesznek.  



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!