Hírek

2016.10.04. 14:05

Minden egyes reggel úgy tudok ránézni, mintha ma látnám először

Mondja Mihálcz Barbara aki 14 éve szeli a habokat a Balatonnál, talán Ő az egyetlen nagyhajós jogsival rendelkező női kapitány a magyar tengeren!

Barankovics Ildikó

A Nap úgy perzseli az arcom mintha nyár közepén lennék, pedig október első napja van, a nagy víz kékeszöldje igézve csillog, mintha azt üzenné: gyere be úszni, hadd ringassalak! Helyszínünk a balatonfüredi hajóállomás, az úszás most nem alkalmas, a hajózás annál inkább, a Balaton talán egyetlen női nagyhajó vezetőjével találkozunk Mihálcz Barbarával, aki 14 éve a Vanyolai Hajózási Kft. oszlopos tagja.

Mihálcz Barbara és a Balaton hajó Fotó: Nagy Lajos

- Egészen 18 éves koromig nem tudtam, mi az a hajó - kezdi a szemtelenül fiatal Barbi, aki még októberben is csoki barna. Az érettségim idején kezdődött minden, amikor kitaláltam, hogy az a legjobb, ha a Balcsinál készülök fel a vizsgákra, így lejöttem és felültem egy sétahajóra. Igazi szerelem volt első látásra: felszálltam a hajóra – ahonnan már soha nem akartam leszállni – meséli.

Az érettségi után rögtön a hajózást választottad?

- Még egy év kereskedelmi technikum következett Pesten, aztán az első szezonomat már itt töltöttem lent a Vanyolai Hajózási Kft. szolgálatában, mint „mindenes” ott segítettem ahol tudtam, persze főként a vendéglátást vittem, de levakarhatatlan voltam a kérdéseimmel: Ez mi? Ezt hogyan kell? Ez milyen kötél? Az hogyan működik? Ha valami a szenvedélyemmé válik, mindennap érdekel, nem tudok betelni vele, minden egyes nap egy új kihívás, új kaland! A Balatonra is minden egyes reggel úgy tudok ránézni, mintha ma látnám először

Mikor döntöttél úgy: akkor mától hajóvezető leszek?

- Ez egy hosszú folyamat volt, igazából egy évtized, mire a lehetőségek és a képességeim, megteremtették, hogy hajós inasból először a sporthajós vezetői vizsgát, majd a nagyhajós vizsgát lerakjam és engedték nekem – hosszú évek gyakorlása után, szezonokat vezessek le nagyhajókon, többszáz turistát szállítva a Balatonon.

Balaton Hajó

Egy igazi férfi szakmában hogy állsz helyt nőként?

- A hajózásban tudod nincs különbség Nő és Férfi között, úgyis fogalmazhatnék, ha nem tudod megcsinálni, akkor nincs helyed ebben a szakmában.

103 éves hajó Jókai hajó

Mennyire nehéz a Balatonon hajózni?

- Szerencsések vagyunk, hiszen kevésszer van egy szezonban tényleg extrém időjárás. Egy 50 fős hajónál mint a Balaton Hajó, amit vezetek – a legnagyobb ellenséget mégis a szél jelenti, ha belekap azt azért nehéz irányítani: - nagy felületen játszik a szél, amit nem könnyű a megfelelő manőverben tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!