Hírek

2017.05.19. 16:03

Mindig a tanítás vonzotta - Ötvös Károlyt köszöntötték

Jelenlegi és volt tanítványai köszöntötték a nyugdíjba vonuló Ötvös Károlyt, a Csermák Antal Zeneiskola címzetes igazgatóját és magánének-tanárát.

Balla Emőke

Ötvös Károly 1954. június 9-én született Veszprémben. A Kossuth Lajos Általános Iskolában, majd a Lovassy László Gimnáziumban tanult, rendszeresen részt vett szavalóversenyeken és közreműködött az iskolai ünnepélyeken. A Csermák Antal Zeneiskolában Szabó Józsefné tanította zongorázni, Vojtkó Ida énekelni. Szinte minden korcsoportos kisdobos-, úttörő- és ének-versenyt megnyert. Jelentős élmény volt számára Veszprém Város Vegyeskarába bekerülni.

Zámbó István karnagy örömmel fogadta a fiatal tehetséget, és számos szóló-feladatot bízott Ötvös Károly baritonjára. Nyolcéves korában lépett fel először, Kodály Zoltán Pünkösdölő című művében énekelt, Zámbó tanár úr vezényelte a kórust, me-sélte.Felvételizett a győri zeneművészeti főiskola magánének tanszakára, majd magánéleti okok miatt átjelentkezett a debreceni zenemű-vészeti főiskolára, ott szerzett magánének-tanári diplomát. Debrecenben öt évig élt. Tanított, a debreceni Kodály Kórus tagjaként, a basszus szólam vezetőjeként és szólistájaként zenei élményt adott a közönségének. Szép időszak volt, emlékezett vissza, a kórussal egész Európát beutazta. 1979-ben költözött vissza szülővárosába és vállalt zenetanári állást a Csermák Antal Zeneiskolában. Néhány év után az akkori igazgató, Káté István felkérte őt igazgatóhelyettesnek.

Ötvös Károly negyvennégy évet tanított, ebből harminchetet itt, Veszprémben, most számára a pihenés ideje következik
Fotó: Penovác Károly

A tantestület és a városi önkormányzat 1994-ben a Csermák Antal Zeneiskola igazgatójává választotta. Igazgatósága alatt született meg a cseh, német, olasz, szlovén zeneiskolákkal való testvériskolai együttműködés. Kezdeményezte a Csermák- napok rendezvénysorozatot, megalapította a Csermák-díjat. Vezetése alatt az iskola nyitottá vált más művészeti ágak felé. Létrehozott három alapítványt, támogatva a magas szintű szakmai munkát az iskolában.

– Igazgatóként megpróbáltam „felépíteni” az iskolát. Az intézmény 1981-ben költözött ebbe az épületbe; a mi feladatunk volt, hogy kialakítsuk az ideális helyet a zenetanításnak, belakjuk az épületet. Az volt a cél, hogy a zene ottho-na legyen. Akkortájt a vidéki tagozatok a veszprémi zeneis-kola tagintézményei voltak, Veszprémben is több helyen tanítottak. Ezt nem tartottam jónak. Ez egy iskola, ide be kell járni. Régen, ha valaki nyelvet vagy zenét akart tanulni, akkor házhoz ment a tanár. De megszűnt ez az idő. Úgy vélem, már az sokat jelent, ha valaki belép egy intézménybe, ahol zenét hallgat és tanul. Az én életemben is így volt.

Az intézmény növendékei közül sokan értek el országos eredményeket, kerültek zenei pályára. A veszprémi Csermák Antal Zeneiskola az ország kiemelkedő művészeti iskolái közé tartozik, 2004-ben kiérdemelte a Magyar Művészetoktatásért Díjat, 2007-ben a Kiváló Alapfokú Művészeti Iskola minősítést.Ötvös Károly igazgatói fel- adatai mellett mindig hagyott időt a tanításra. Azért is tehette meg, mert sikerült olyan munkatársakat választania maga mellé, akikben megbízott, és nagyszerűen elvégezték a munkájukat, mondta. Magánénektanárként ország- és Európa-szerte ismert művészeknek alapozta meg pályafutását. Nem számolta, hány növendéke volt, valamennyiükre büszke. Van köztük polgármester, vállalkozó, olyan, aki nincs a pályán, de ma is szívesen énekel. És sok köztük az operaénekes, színész, a zenei pályán lévő. Ötvös Károlytól tanult énekelni például Rádli Martina, Farkasréti Mária, Sheer Lívia, Halmos Eszter, Fátrai János, Czabán Gábor operaénekesek,  Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház fő-igazgatója, Patka Heléna, Szeles József, Pintér Tibor színészek, Csillag Béni karmester, Ötvös-Cseke Noémi és Völ- ler Adél magánénektanárok. Hogy mire vitték növendékei, arra kiváló példa Nagy Gyula, aki elnyerte a londoni operaház ösztöndíját. Oda bekerülni, azt megnyerni bariton hangfajban – nagy elismerés. Sokan megkérdezték már Ötvös Károlytól,  miért nem lett ő is énekes egykoron.

– Nem tudom. Amikor befejeztem a főiskolát, és egy profi kórusban énekeltem, mindennapos volt, hogy a Magyar Állami Operaház szólistáival, világhírű karmesterekkel léptem fel az énekkar tagjaként. Engem mégis mindig a tanítás vonzott. Látni lehet az eredményt – ha nem is egyik napról a másikra –, hova jutnak a növendékek. Az is nagy öröm, hogy a „gyerekeim”, az ének tanszakra járó növendékek mindig együtt voltak. Kitaláltuk a farsangi koncerteket, a matinékra nemcsak a gyerekek hozzátartozói jöttek, de sok érdeklődő is a városból. Ötvös Károly bízik benne, hogy lesz, aki folytatja a megkezdett hagyományt, talán felesége, Ötvös-Cseke Noémi és Völler Adél magánénektanárok, akik itt tanítanak. Szeretné, ha a magánének tanszak tovább működne, és hasonló jó programokat szervezne, tartana.

– Jó közösség alakult ki az iskolában, nagyon jól éreztem magam. Negyvennégy évet tanítottam, ebből harminchetet itt, most a pihenés ideje következik. A szeptembert nem kezdem el a zeneiskolában, de megígértem a növendékeimnek: kapnak házi feladatot, és találkozunk valahol, konzultálunk. A magánének tanszakon nem mindenki fejezte be a hat évet. Ha sikerül, szervezek egy Ötvös-műhelyt, de hogy hol, még nem tudom. Vannak terveim, bízom benne, hogy több időm lesz otthon, szeretném látni a kisebbik gyermekem növekedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!