Hírek

2017.05.18. 18:10

Mi(t) is tehetünk a fajgazdag gyepekért, és a tiszta ivóvízért

Balatonfüred – Nem biztos, hogy a legdivatosabb kertszépítő eljárás ténylegesen környezetbarát, ahogy az sem, hogy fontosságuknak megfelelően tudjuk értékelni a természetes élőhelyeket.

Leitner Vera

Mészáros András természetvédelmi őrrel arról beszélgettünk, miért nem érdemes gyakran fűnyírózni, miért a gyomirtó a legnagyobb dudvagyár, illetve mit tehet a bakonyi ember a mindennapi ivóvizét biztosító karsztok védelme érdekében.

– Az utóbbi ötven évben beépítések, útépítések, infrastruktúrafejlesztések jelentősen csökkentették a természetes élőhelyek kiterjedését és a növényfajok számát. Ezzel együtt a megmaradt természetes élőhelyek szigetek az utak, lakott területek és szántók tengerében. Sok faj emiatt a fragmentálódás miatt erősen veszélyeztetett – mondja Mészáros András természetvédelmi őr, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa. Hozzáteszi, a természetes élőhelyek kapcsán annyira bonyolult rendszerekről van szó, hogy az ember ezeket általában nem látja át. – Nem tudhatjuk, hogy bizonyos fajok és élőhelyek felszámolásával, kiirtásával mit okozunk.

Mint mondja, ezek a jelenségek egészen közel, saját udvarunkban, kertünkben is nyomon követhetők, ha jelentősen beleavatkozunk a természetes élőhelyek rendszerébe.

– Aki virággazdag gyepet szeretne otthon és nem egy homogén, fajszegény területet, az először is ne fűnyírózza azt gyakran. Elegendő évente 2–3 alkalommal. Itt-ott ráadásul hagyhatunk olyan kisebb gyeprészeket a kertben, ahol még tudnak virágozni a vadvirágok, növények, magot tudnak érlelni, s elég, ha ezt követően, vagy adott növény maghozása után fűnyírózzuk le ezeket a sarkokat. Érdekes, miként állnak az emberek ehhez a kérdéshez. Nálunk is a nyugat-európai nyírott pázsit, tuja, örökzöldek terjednek a kertkultúrában, ám ezek nem felelnek meg a mi klímánknak, s nem is biztos, hogy minden esetben olyan szépek. Nálunk sokkal szebb, tarkább, virággazdagabb kereteket lehetne kialakítani, ha nem ezt próbálnánk követni. Van, aki divatból tesz tönkre élőhelyeket, ám például a gyakori fűnyírózással is csak azt érjük el, hogy számos faj kipusztul. Másrészt otthon a kertes házaknál, a házi kertekben nem lenne szabad gyomirtót használni – emeli ki Mészáros András. – A gyomirtó a legnagyobb dudvagyár. Ha valamit legyomirtózunk, ott az összes évelő növény eltűnik, és helyette lesz egy növénymentes talajfelszínünk, ahol utána az egyéves gyomok, parlagfű, libatop- és disznóparéj fajok jelennek majd meg nagyon nagy tömegben. A gyomirtó szerek a nagyüzemi mezőgazdaság szántóira vannak kitalálva, és nem a belterületi árkokra, udvarokra.

Mint mondja, nem csupán saját kertjeink gondozása jelent komoly feladatot, tágabb környezetünk iránt is komoly felelősséggel tartozunk, hiszen mi magunk használjuk annak értékeit, kincseit.

– A Bakony és a Balaton-felvidék a mészkő és dolomitfelszínein szinte mindenütt fajgazdag és természetes növényzet van, s ha belegondolunk, hogy a csapból milyen vizet iszunk mi, akár Veszprémben, az egész Balaton-felvidéken, a Bakonyban, akkor rájövünk, hogy erre vigyáznunk kell, mivel a sziklagyepek és sztyepprétek a karsztvíz legfontosabb vízgyűjtői. Sok esetben egy nagyobb eső követlenül jut le a karsztba, s mi innen kapjuk az ivóvizünket, ezért nagyon fontos, hogy jó állapotba legyenek ezek az élőhelyek, s rajtuk keresztül közvetlenül a karsztok is jó állapotban maradnak – hívta fel a figyelmet a természetvédelmi őr. – Tudatosítani kell a társadalom számára, hogy ezeken a területeken hatalmas károkat okoz a terepmotorozás, a quadozás, a szemétlerakás. Előbbiek azért minősülnek kimondottan káros tevékenységnek, mert olyan talajeróziót okoznak, hogy az a tízezer év alatt képződött, tíz centiméteres rendzina talaj lefolyik, és az ott élő növényfajok vele pusztulnak. Általában nem gondolják végig az emberek, hogy milyen fontos, hogy jó állapotban legyenek ezek a területek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!