Hírek

2009.02.23. 03:29

Most mi a piacképes?

<b>Megyei körkép</b> - Lejárt az egyetemi felvételi lapok beadási határideje, eldőlt tehát, hogy ki hova jelentkezik. Utánajártunk, hogy a megye néhány iskolájából hányan tanulnak tovább és vajon mely szakok a legnépszerűbbek.

Munkatársainktól

Szinte minden diák szeretne tovább tanulni a megye egyik legjobb középiskolájából. A veszprémi Lovassy László Gimnázium igazgatóhelyettese, Pálffy Zoltán reméli, hogy a bekerülési arány is 90 százalék fölött lesz. 

Mivel a tanulók korlátlan számú helyre adhatják be jelentkezéseiket, van diák, aki 15 helyre jelentkezett, de minden jelentkező minimum két helyet jelölt meg, az átlag jelentkezésszám öt körül van. 

Az igazgatóhelyettes elmondta, az intézményből tovább tanulni szándékozó diákok kurrens szakjai a gépészmérnök, mérnök-informatikus, kereskedelem és marketing, gazdálkodási és menedzsment, nemzetközi gazdálkodás és általános orvos. 

A gimnáziumból tovább tanulni szándékozó diákok jóval több mint fele reál pályairányt választ a hagyományoknak megfelelően - hangsúlyozta az igazgatóhelyettes. Négy diákot is megkérdeztünk a Lovassyból, hogy ők hova jelentkeztek és mi alapján választottak iskolát, szakot. 

Huller Zsófia
orvos szeretne lenni, amit már régóta tud, ezért első helyen a Semmelweis Egyetem általános orvos szakát jelölte meg, amit fogorvos és gyógyszerész szakok követnek. 

Szalai Laura
egy évet Németországban tanult cserediákként, és ekkor döntötte el, hogy a Corvinuson nemzetközi tanulmányok szakon szeretne tovább tanulni, mert nagyon érdekli a diplomácia. 

Beraczkai Dávid
már általános iskolásként tudta, hogy ügyész szeretne lenni, ezért első helyen az ELTE, majd a Pázmány Péter, végül pedig a Pécsi Tudományegyetem jogász szakát jelölte meg. 

Tamás Berta
14 szakot jelölt meg, mert elmondása szerint biztosra szeretne menni. Első helyen a Corvinus turizmus-vendéglátás szakja szerepel a felvételi lapján, de igazából a harmadik helyen álló design és művészetelmélet érdekli, mert nagyon szeret rajzolni, festeni. 

Erre a szakra lesz alkalmassági vizsga, így ha az jól sikerül, akkor még tud változtatni a sorrenden. 

A végzős diákok körülbelül tíz százaléka jelentkezik általában felsőoktatási intézménybe az ajkai Bánki Donát Szakképző Iskola és Kollégium Bercsényi Miklós Tagiskolájából, tudtuk meg az intézmény vezetőjétől, Tölgyesi Attilától, a tanulók nagy része az iskolában marad technikusképzésen. 

A tovább tanuló diákok általában a szakközépiskolai szakirányuknak megfelelő szakot jelölnek meg, így népszerűek a kereskedelmi, marketing, turizmus, vendéglátó és a környezetmérnök szakok.

A füredi Lóczy gimnázium végzős tanulói közül majdnem mindenki jelentkezett főiskolára vagy egyetemre - tájékoztatta lapunkat Mahlerné Csángó Mária igazgatónő. 

Változatlanul a közgazdasági egyetem a legnépszerűbb körükben, amelyet 30 százalékuk első helyen jelölt meg. Ezt a jogi, a műszaki és a bölcsész szakok követik közel azonos arányban. A kommunikáció szak divatja lecsengett, idén mindössze négy diák jelölte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!