Hírek

2016.10.09. 11:00

Eláruljuk, mi lehet az olaszrizling új neve

Budapest – Három javaslat közül kerülhet ki az olaszrizling alternatív neve, jelentették be az új elnevezésre pályázatot kiíró szervezetek.

Marton Attila

A Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex év elején közzétett felhívására több mint ötven javaslat érkezett, ezek közül az Oris, a Nemes és a Mandola neveket találták megfelelőnek a három balatoni borászszervezet tagjai. A névötleteket továbbítják az új növényfajták oltalmára létesült nemzetközi szervezetnek, a svájci székhelyű UPOV-nak, amely megvizsgálja, hogy az elnevezések megfelelnek-e a szabályoknak. Amennyiben a javaslatok közül többet is jóváhagy az UPOV, a borértő közönség szavazhatná meg, hogy melyik név legyen a győztes, írták közös közleményükben a pályázat kiírói.

Ahogyan arról lapunkban  beszámoltunk,  a borászszervezetek azért írtak ki pályázatot a fajta új, szinonimaként használható nevére, mert az olaszrizling elnevezés szerintük  félrevezető – a szőlőfajta eredetileg nem olasz, és nincs köze a rizlinghez –, ráadásul nehezen kiejthető a külföldi vásárlóknak. Az ötletgazdák nem akarják megváltoztatni a hazai elnevezést, csupán az exportra szánt olaszrizlingeknél szerepeltetnék az új nevet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!