Hírek

2012.12.21. 16:32

Művészek és a drog

Veszprém - Betépett álmodozók címmel tartott előadást a napokban dr. Zacher Gábor toxikológus a Lovassy László Gimnáziumban.

Marton Attila

Az előadást a "Lovassy-esték - tudományos előadássorozat" részeként rendezték meg, az idén ősszel indult program keretében havonta egy-egy tudóst látnak vendégül, mondta el lapunknak Szegedi László, a Veszprém Televízió ügyvezető-főszerkesztője.

 

Betépett álmodozók címmel tartott előadást dr. Zacher Gábor toxikológus a Vetésiben (Fotó: Penovác Károly)

A mostani előadásban Zacher Gábor azokról a világhírű művészekről beszélt, akik pszichoaktív szerek segítségével hoztak létre maradandó alkotásokat. Drogokat már időszámításunk előtt több ezer évvel is használtak, az előadásban a 19-20. századi művészekről beszélt szerről szerre haladva. Az abszint egyik összetevőjének tujon nevű alkotóeleme hallucinációt idézett elő, s így Manet, Gaugain, Verlaine, vagy éppen Oscar Wilde számára is "múzsaként" szolgált. Pszichoaktív hatású szereket használt fájdalomcsillapításra Coleridge és Bulgakov, előbbi ópiumot, utóbbi morfiumot, de később sem tudtak szabadulni a drogoktól. Serkentőszerként alkalmazott amfetamint Erdős Pál matematikus, míg Stephen King és Eric Clapton kokainfüggő volt.

A toxikológus szerint nagyjából egy az egymillióhoz a valószínűsége annak, hogy az említett művészekhez hasonló színvonalú alkotásokat tud létrehozni a szerhasználó. A különféle szerek hatását egy kísérlet bemutatásával igazolta: pókok szervezetébe juttattak pszichoaktív szereket, s ezek hatására a normál mintázatútól eltérő, furcsa motívumokat ábrázoló hálókat sző az ízeltlábú.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!