Hírek

2016.09.25. 19:40

Művészetek, szórakozás, áhítat - A Szent Mihály-napi búcsúnak fontos eleme volt a hagyományőrzés

Veszprém – A kézművesvásár miatt indultak el legtöbben a Szent Mihály-napi búcsúba a hétvégén, de előadásokból, bemutatókból, családi és gyermekprogramokból is válogathattak a látogatók.

Laskovics Márió

A búcsúnapok a pénteki szabadtéri kiállítás megnyitójával kezdődtek a Szentháromság téren. A Márton Áron-emlékév programbizottságának elnöke, Gaal Gergely által megnyitott kiállítás a kommunisták által üldözött erdélyi püspöknek állít emléket születésének 120. évfordulója alkalmából. Szombaton megkezdődött a vásár és a programok sokasága, melyek közt éppúgy akadt művészeti, mint gyermek- és családi műsor.

A Szaléziánumban a szervezők tematikus tárlatvezetésre invitálták mindazokat, akik a Mindennapi angyalaink című időszaki kiállítás iránt érdeklődtek, valamint foglalkozásokkal várták a kicsiket, akik angyalszárnyas ajtódekorációkat készíthettek, és a Mihálynaphoz köthető betakarítási munkákhoz kapcsolódóan saját betakarító batyut.

Fotó: Balogh Ákos

Szombat este a Művészetek Házában fellépő Ladik Katalin hozta el a veszprémi közönségnek új performanszát, a Kémiai menyegzőt, melyben Sőrés Zsolt zenésszel együtt alkották, idézték meg, illetve írták újra férfi és nő viszonyát. Az előadás az Arthouse Experimental programsorozat őszi szezonynyitó darabja volt.

A vasárnapi eseményeket s a város és a bazilika védőszentjének, Szent Mihály főangyalnak az ünnepét a Márfi Gyula érsek által a bazilikában celebrált délelőtti szentmise nyitotta meg. A Dubniczay-palota udvarán egész napos alkotással összefűzve tartották azt a képzőművészeti bemutatót, melyet a Frequenzen nevű, európai művészeket összefogó csoport mostani alkotótáborának egyik művészeti eseményeként rendeztek meg.

A színházkertben ezalatt pásztorkutya-bemutatót és birkaterelést láthatott a közönség a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület jóvoltából. A bemutatón olyan magyar kutyafajtákat láthattak a nézők, mint a puli, kuvasz, komondor és pumi. Rövid ismertetésük után Pischoff Ferenc és kuvaszai tartottak ízelítőt a trükkökből, melyekben a gyerekek is segédkezhettek. Szó esett a magyar pásztorok mindennapjairól, hagyományaikról, viseletükről.

A várbeli kétnapos vásár sokakat érdekelt, s nem csak a városból érkeztek látogatók. A hangulathoz már-már íratlan szabályként hozzátartozó vásári finomságok mellett többek között figyelemreméltó ötvösmunkákban, fafara-gó-, üveg-, gyapjú- és bőrművesmesterek alkotásaiban is gyönyörködhettek a várba látogatók. A népi játékok szintén szerves részét képezték a kínálatnak, s a természetes anyagokból készült babákkal, állatfigurákkal, fakarddal és csúzlival hazatérő gyerekek egy lépéssel talán közelebb kerültek az egykori kultúrához, hagyományokhoz.

- Körülnézni jöttünk ide, csodálatos, hogy milyen gazdag a kínálat. Hallottam már a híres vásárokról, de most volt alkalmam először személyesen is megnézni - mondta el Fischer József, aki feleségével érkezett a kézművesek kirakodóvásárára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!