Hírek

2013.05.05. 16:34

Nagyobb védelem kisebb gyerekeknek

Az iskolabuszok, ezáltal a gyermekek nagyobb közlekedés-biztonságát szolgálják a szerdától módosult Kresz-szabályok.

Halmos György

Az új módosítás bevezeti a gyermekszállító autóbusz fogalmát, amely tágabb kategóriát jelöl, mint az iskolabusz. Ugyanis az iskolabusz a közoktatási intézményhez kötődő személyszállítást végez, addig a gyermekszállító autóbusz minden olyan nem menetrend szerint közlekedő jármű lehet, amelyen gyermekek és felnőtt kísérőik utaznak, illetve előírásszerű Gyermekszállítás tábla és Gyermekszállítás felirat jelöl.

Az új rendelkezések szerint a szabályszegő autóst ötezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal is sújthatják. Azt, aki sérülésekkel járó balesetet okoz, a büntető törvénykönyv szerinti szankciókra számíthat. A táblával jelölt szakaszokon legfeljebb 30 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek a járművek.

Az új közlekedési táblát kizárólag olyan helyeken alkalmazzák, ahol a gyermekek úttestre lépésével fokozottan számolni kell (Fotó: Penovác Károly)

A közútkezelők viszont ezt a táblát kizárólag olyan helyeken alkalmazzák, ahol a gyermekek úttestre lépésével fokozottan számolni kell, például a közoktatási intézmények környékén.

A megállóhelyről való elindulásukat pedig az autósoknak lassítással, szükség esetén megállással kell segíteniük.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!