Hírek

2007.04.02. 02:28

Nagyon népszerű a nép ügyvédje

Veszprém (ma) - Orszá- gos viszonylatban is megyénkben keresték fel legtöbben a nép ügyvédjét tavaly. A büntető- ügyekben alkalmazható közvetítői eljárást eddig 56-an vették igénybe.

Mátételki András

A Veszprém Megyei Igazságügyi Hivatal múlt évi munkájáról beszámolva Császár Éva igazgató kiemelte, az áldozatsegítő szolgálat munkatársai tavaly egy-egy váratlanul nehéz anyagi helyzetbe került rászorult személynek - kirabolták, meglopták őket, közlekedési balesetet szenvedtek - átlagosan 50 ezer forintot fizettek ki. Összesen 5,5 millió forintot utaltak ki. Elhangzott az is, hogy a három- éves múltra visszatekintő jogi segítségnyújtásban dolgozó két munkatársukat, köznyelven a nép ügyvédjeit tavaly 3141-en keresték fel, akiknek tanácsot adtak vagy szociális alapon ügyvédi segítséget ítéltek meg nekik. Az ügyfél- forgalmuk alapján a múlt évben az első helyre kerültek az országban. A hivatal igazgatója aláhúzta, tizenhárom pártfogó felügyelő kollégája jó eredményt ért el azzal, hogy a 175 közmunkára ítélt személy 85 százaléka letöltötte a kiszabott büntetését, amely maximum 50 nap lehetett. A töb- bieknek nem tudtak munkát szerezni, illetve a büntetettek nem éltek ezzel a lehetőséggel - ez utóbbiak esetében a bíróság a büntetésüket szabadságvesztésre váltotta át. Az igazságügyi hivatal szakmai napján elhangzott, az év elején életbe lépett közvetítői eljárás szintén népszerű megyénkben. Itt kérték legtöbben, hogy büntetőügyükben mediátor közvetítsen. (Bizonyos bűncselekményeknél lehetőség van rá, hogy ha a tettes például anyagilag kár- talanítja áldozatát, nem kerül bíróság elé.) Az országban idén eddig 250 ügy volt, megyénkben 56, amiből 15 eredménnyel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!