Hírek

2017.05.08. 18:07

Nagyszabású helikopteres hadművelet a Bakonyban

Öskü - A Bakonyban bujkált, Öskünél kapták el az ellenséges ország vezetőjét egy nagyszabású helikopteres művelet keretében a Fire Blade 2017 gyakorlaton résztvevő katonák.

Balogh Ákos

Hétfőn délután több katonai, köztük magyar, osztrák, szlovén és belga helikopter lepte el a Bakony térségét, a gépek felbukkantak többfelé, Veszprémtől egészen Ösküig, persze nem véletlen, hiszen még mindig javában zajlik a Fire Blade 2017 elnevezésű Európai Uniós helikopteres gyakorlat.

A hét első napján nem mindennapos műveletet hajtottak végre a katonák, egy ellenséges ország bujkáló vezetőjét fogták el Öskü közelében, a katonai gyakorlótéren, mely műveletet a magyar és osztrák különleges műveleti erők és hazai Gripen vadászrepülőgépek is támogattak.

Az eseményről Daróczi Endre alezredes az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülőműveleti főnöke elmondta: az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt zajló eseményről van szó, melyhez Magyarország 2012-bencsatlakozott így, egy osztrák légiműveleti vezető és belga helyettese által vezetett művelet keretében kellett a rájuk bízott erőknek bármi áron elkapniuk az ellenséges vezetőt.

Ehhez a magyar szárazföldi és különleges műveleti katonákat is bevetették, továbbá mivel úgy állítottuk be a helyzetet, hogy nagyon veszélyes a küldetés ezért a magyar Gripenek is részt vettek a műveletben, ők biztosították azt, hogy a nemzetközi helikopteres csapat biztonsággal ki tudja rakni a szárazföldi erőket, akik elfogták végül a rosszfiút.

Az alezredes hozzátette: a „blade” típusú gyakorlat történetében először mi magyarok integráltuk be a merevszárnyú vadászgépeket a műveletekbe, éppen azért, hogy rákésztessük a helikopteres műveletek vezetőit a merevszrányú repülőgépekkel való közös munkára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!