Hírek

2016.02.18. 15:37

Ne játszunk a segélyhívó számokkal! 150 ezer forintba is kerülhet a valótlan bejelentés

A Pápai Járásbíróság – jogerős végzésében – százezer forint pénzbírságot szabott ki valótlan segélykérések miatt.

A szabálysértő három alkalommal is tűzeset miatt telefonált a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítására, azonban valós káresemény nem következett be. Mindhárom esetben a pápai hivatásos tűzoltók vonultak a megadott helyszínre, azonban sem tüzet, sem tűzre utaló nyomot nem találtak. A szabálysértési törvény értelmében 2013. szeptember 1-jétől szabálysértésnek minősül a segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő igénybevétele, így akár 150 ezer forintos bírsággal is sújtható az, aki „szórakozásból” hívja ki a tűzoltókat.

„Aki az egységes európai segélyhívó számot (112), illetve a nemzeti segélyhívó számokat (104, 105, 107) annak rendeltetésétől eltérő célból, szándékosan felhív, szabálysértést követ el” – fogalmaz a jogszabály. A rendeltetéstől való eltérő igénybevételről akkor beszélhetünk, amikor az elkövető a hatóságokat a segélyhívó telefonszámon nem a segélykérés alapján képező, valós káreseményről tájékoztatja, vagy nem az esemény miatt kér segítséget, és ezáltal a segélyhívó számot indokolatlanul foglalja. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a bejelentő a segélyhívó számot szándékosan a rendeltetéstől eltérő célból hívta fel, szabálysértési feljelentés megtételére kerül sor. Azt is tudni kell, hogy a tűzvédelmi törvény értelmében a tűzoltással, műszaki mentéssel és ezek jelzésével kapcsolatosan keletkezett költségek megtérítésére kötelezhető az, aki miatt a gépjárműfecskendők fölöslegesen vonultak a megadott helyszínre. Abban az esetben nem kerül felelősségre vonásra sor, ha a téves jelzést adó személy hibásan értékeli az adott szituációt, és a jelzéssel a hatóságot nem akarja megtéveszteni. Ekkor nem valósul meg a szabálysértési tényállás. Jó, ha tudják a névtelenül telefonálók, hogy telefonszámukat akkor is rögzíti a rendszer, ha ők azt letiltották. Hangfelvétel és telefonszám alapján könnyen kideríthető, hogy ki volt a szabálysértő, még akkor is, ha nyilvános fülkéből telefonál.

Veszprém megyében 2014-ben huszonegy, 2015-ben nyolc olyan eset volt, amikor a tűzoltók riasztása valótlan bejelentés alapján riasztották, illetve szándékosan megtévesztő volt a bejelentés. A csökkenő tendencia egyértelműen látszik, melyben nagy szerepe van minden bizonnyal a komoly anyagi következményeknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!