Hírek

2015.04.13. 16:23

Az ellenzék szerint elégedetlenek a Fidesz-kormányzással az emberek

Tapolca – Szertefoszlott a Fidesz és Orbán Viktor legyőzhetetlenségi mítosza – értékelte az időközi országgyűlési képviselő-választás eredményét Orbán Imre, a győztes jelöltet adó Jobbik megyei elnöke.

Tóth B. Zsuzsa

Gőgös Zoltán, az MSZP megyei elnöke (jelöltjük a Jobbik és a Fidesz mögött majd’ 10 százalékkal maradt le) is arra fókuszált, hogy a kormánypárt vereséget szenvedett. Kovács Zoltán, a Fidesz megyei elnöke nem adott ki külön nyilatkozatot.

- Bebizonyítottuk, Magyarországon nem csak kormányváltó hangulat, hanem a Jobbik révén már kormányváltó erő is van. A Jobbik első egyéni mandátuma egyben az első olyan mandátum is, melyet olyan párt nyert, amely nem vett részt az ellopott, elsikkasztott rendszerváltásban. A tapolcai választókerületben élők tegnap nemet mondtak az arroganciára, a sárdobálásra és a korrupcióra. A Jobbik ellen generált negatív kampány sem volt elég ahhoz, hogy az igazság hangját elhallgattassák - közölte Orbán Imre nyilatkozatában.

Gőgös Zoltán, az MSZP Veszprém megyei elnöke szerint a kormánypárt begyűjtötte harmadik vereségét. - Az a tanulság, hogy el kell döntenie, mit kezd a szélsőjobboldali előretöréssel. Idő van még, de látszik, hogy ez a demagógia a legelkeseredettebbeket tudja meggyőzni. A magyarországi erőtér nagyjából kialakult, most az arányokon kell változtatni. Látszik, hogy a kormányzati munkát megelégelték az emberek - mondta Gőgös Zoltán. Ajkáról szólva hozzátette, hogy a város stabil bázis, de nem elég. Az elkezdett munkát folytatni kell a falvakban is.

Gerstmár Ferenc, az LMP országos elnökségének tagja úgy fogalmazott, hogy amint látszik, egyre többen elégedetlenek a Fidesz kormányzásával. Erre utal a tapolcai eredmény is.

- A következő évek feladata alternatívát kínálni a választóknak, hogy ne radikális megoldásokkal képzeljék el Magyarországot. Ez kihívás lesz az LMP számára is - mondta Gerstmár Ferenc.

Kovács Zoltán, a Fidesz megyei elnöke azt válaszolta lapunknak, hogy nem adnak ki külön nyilatkozatot, Fenyvesi Zoltán vasárnap este elmondott beszédét tekintsük annak.

Új alpolgármester Rig Lajos helyett

Tapolca - Mivel az országgyűlési képviselői pozíció összeférhetetlen az önkormányzati képviselőivel, Rig Lajos helyére új alpolgármestert kell választani.

Erről Ughy Jenőné tapolcai jegyző, a választási iroda vezetője beszélt lapunknak. Elmondta, hogy a város két szavazókörében, a 9-es és a 10-es számúban kell kiírni az időközi választást.

- Előzőleg azonban az átjelentkezők borítékjaival és a külképviseleteken leadott szavazatokkal együtt kell összeszámolni a tapolcai 6-os számú körzet szavazatait ezen a héten csütörtökön. Aznap lehet tehát a választás százszázalékos eredményét kihirdetni. Ez fellebbezés hiányában három nap múlva lesz jogerős, és további három napon belül lehet átadni az országgyűlési képviselőnek a megbízólevelet. A jogerőre emelkedéstől követő 120 napon belül kell majd kitűzni az időközi önkormányzati képviselő-választást. Azt követően a képviselő-testület választhat új alpolgármestert mondja Ughy-né. Megtudtuk továbbá, hogy külképviseleti voks Belgiumból, Angliából és Szerbiából 2-2 érkezett, további egy-egy Dél-Afrikából, Németországból, Olaszországból, Ausztriából és Svájcból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!