Hírek

2006.02.21. 16:40

Negatív lett a Spanyolországban eddig talált madártetemek influenza-tesztje

Madrid  (MTI/AFP/Reuters) - Negatív lett az elmúlt napokban Spanyolországban talált három madártetem influenza-tesztje - közölte kedden Elena Salgado egészségügyi miniszter, hangsúlyozva, hogy eddig egyetlen madárinfluenzás fertõzés sem történt az országban.

Mórocz Zsolt

- Mindeddig egyetlen H5N1-es vírussal fertõzött madarat sem találtak - mondta a miniszter Madridban az influenzajárvány megelõzésére és nyomon követésére felállított országos bizottság ülése után. -A mai nap folyamán 511 vizsgálatot végeztek el a (Madrid melletti) algetei referencia-laboratóriumban, s mindegyik eredménye negatív lett, beleértve a három gyanús madár esetét is - tette hozzá.

rn

A szóban forgó három elhullott madárra a hét végén találtak rá Spanyolországban: egy vadkacsára egy Navarra tartománybeli tóban, "egy zöld színû madárra" a Madrid melletti El Soto de Mostoles parkjában és egy gémre egy folyóparton Anguciana településen (La Rioja autonóm körzetben).

rn

A spanyol kormány a múlt héten "valószínûnek" nevezte azt a feltételezést, hogy a Nigériából Észak-Európába költözõ madarak, amelyek magukban hordozhatják a madárinfluenza vírusát, útjukon tavasszal érintik Spanyolországot.

rn

 Görögország kedden megerõsítette, hogy immár egy hetedik elpusztult madárban azonosították a madárinfluenza H5N1-es vírusát, s további kilenc madártetembõl vett minta vizsgálati eredményeit várják. Az emberre is veszélyes vírust eddig hat hattyú és egy vadliba tetemében találták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!