Hírek

2011.09.06. 16:56

Nekünk is jogunk van a felvételhez

Budapest - Valós célt, indokot kell megjelölni a telefonos ügyfélszolgálatok működtetőinek ahhoz, hogy joguk legyen a beszélgetéseket rögzíteni, illetve az így nyert személyes adatot a továbbiakban kezelni - tette közzé álláspontját egy konkrét ügy kapcsán Jóri András.

Győrffy Árpád

Az adatvédelmi biztos egy panaszos kérésére vizsgálta felül az egyik legnagyobb hazai telefonszolgáltató hangfelvétel-készítésnek, -kezelésének gyakorlatát. Az ügyfél kifogásolta, hogy a szolgáltatóval folytatott jogvitája során a telefonos ügyintézés hangfelvételét nem bocsátották a megfelelő módon a rendelkezésére.

A vizsgálat szerint szolgáltató Általános Szerződési Feltételei az ügyféllel folytatott telefonos beszélgetések rögzítéséről és a felvételek kiadásáról nem felelt meg az adatvédelmi előírásoknak.

Az eset kapcsán az adatvédelmi biztos felhívta a szolgáltató figyelmét arra, hogy nem elegendő a személyes adatok, azaz az ügyféllel való telefonos ügyintézés céljaként a minőségbiztosítást, és panaszügyintézést megjelölni. Az adatalany számára mindvégig nyilvánvalónak kell lennie, hogy az adatkezelés mely jog gyakorlása vagy kötelezettség teljesítése érdekében nélkülözhetetlen. Ezáltal válik lehetővé, hogy az ügyfél élhessen jogaival, tisztában legyen kötelezettségeivel, valamint, hogy a hangfelvételt az adatalany is felhasználhassa, ha szükséges.

Az adatvédelmi biztos munkatársa, Keszey Gábor kérdésünkre elmondta, hogy nemcsak a szolgáltató  rögzítheti a beszélgetést, ehhez az ügyfélnek is ugyanúgy joga van. Ha az ügyfél jelzi az ilyen szándékát, a szolgáltató dolgozója sem emelhet kifogást a rögzítés ellen, mert ilyenkor a cége nevében jár el. Ugyanakkor a hangja továbbra is személyes adatnak tekinthető, ezért azt nyilvánosan lejátszani, közzétenni nem lehet. A felvételt csak a törvény szabta keretek között, az üggyel kapcsolatban szabad felhasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!