Hírek

2015.02.11. 16:38

Nem a házi segítségnyújtás szétverése a cél

Hajmáskér – A jogszabályok szigorításával nem a házi segítségnyújtó rendszer szétverése a cél, hanem az, hogy kiderüljenek a visszaélések, s szakmailag is magasabb szintű legyen az ellátás.

Szabó Péter Dániel

Farkasné Farkas Gyöngyi, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) főigazgatója mondta el mindezt szerdán a hajmáskéri művelődési házban, ahol a házi segítségnyújtó szolgálatot működtető Hajmáskér-Sóly Református Társegyházközség szervezett szakmai napot.

A szakember ezzel utalt arra, hogy az év elején többek között megemelte a házi segítségnyújtásra való jogosultság rászorultsági küszöbét az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amit azzal indokoltak, hogy „azoknak kell állami segítséget kapniuk, akik számára elengedhetetlen a szakképzett és hivatásos szociális gondozó munkája”.

Az NRSZH főigazgatója a társegyházközségnél dolgozó ápolók és a térség szociális intézményeinek vezetői előtt elmondta, az ő feladatuk az, hogy a rendelkezésre álló pénzösszegek tényleg olyan helyekre kerüljenek, ahol valós, az érintettek szükségleteinek és igényeinek megfelelő gondozás folyik.

Farkasné Farkas Gyöngyi főigazgató (jobbra) hangsúlyozta, a jogszabályi változások után most a biztos szakmai háttér megteremtése a feladatuk. Mellette Bikádi László Károly református lelkész és Tuba-Kovácsné Holczmann Mónika, a társegyházközség házi segítségnyújtó szolgálatának szolgálatvezetője
Fotó: Szabó Péter Dániel

– Kiemelt cél, hogy szakmailag, módszertanilag és adminisztrációs szempontból is olyan gondozást tudjanak nyújtani az érintetteknek, ami tényleges segítséget jelent. A jogszabályi változások megvalósultak, most a biztos szakmai háttér biztosítása a feladat – jelentette ki Farkasné Farkas Gyöngyi, majd hozzátette, a jövőben az ellenőrzési munka sokkal szigorúbb lesz, a szolgáltatás tartalmát és minőségét is vizsgálják majd, de ellátotti és dolgozói interjúk is lesznek. A cél itt sem a büntetés, hanem az, hogy kiderüljenek a visszaélések, valamint megtudják milyen területen vannak hiányosságok, hol van szükség fejlesztésre. A házi segítségnyújtás általános elismertsége ugyanis csak így teremthető meg, jegyezte meg az országos főigazgató.

Bikádi László Károly református lelkész, a társegyházközség házi segítségnyújtó szolgálatának fenntartója előadásában elmondta, jelenleg több mint 210 munkatársat foglalkoztatnak, akik közül 30-an egy támogatott képzésnek köszönhetően szereztek az elmúlt két évben szociális gondozói és ápolói szakképzettséget. A térségben jelenleg mintegy 1500 embert napi szintű gondozását végzik a házi segítségnyújtás keretében.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!