Hírek

2017.08.02. 18:30

Nem általános panaszfórum - Az ügyészség közérdekvédelmi feladatai az igazságszolgáltatás közreműködőjeként

VESZPRÉM - Az ügyészség kevésbé ismert, büntetőjogi feladatokon túl végzett közérdekvédelmi tevékenységéről számolt be lapunknak Gulyás Ildikó sajtószóvivő.

Penk Tímea

A Veszprém Megyei Főügyészség munkatársa elmondta, hogy rendkívül összetettek és számos területet érintenek a közérdekvédelmi feladatok, és az ügyészi fellépés lehetőségei is többirányúak.

- Az ügyészség büntetőjogon kívüli közérdekvédelmi tevékenységét, feladat- és hatáskörét, illetve az ehhez szükséges jogi eszközöket az ügyészségről szóló törvény és külön jogszabályok határozzák meg. Megyénkben e fel-adatok ellátására közjogi szakág működik, amelyet a közjogi főügyészhelyettes irányít - ismertette Gulyás Ildikó. Hozzátette, az ügyészség közjogi feladatait a közérdek védelme érdekében az igazságszolgáltatás közreműködőjeként látja el: részt vesz annak biztosításában, hogy mindenki betartsa a törvényeket, a törvényesség helyreállítása érdekében bírósági eljárások indításával, hatósági eljárások kezdeményezésével lép fel. A sajtószóvivő hangsúlyozta, az ügyész csak súlyos törvénysértés és a közérdek sérelme esetén intézkedhet.

- A 2012-től hatályos ügyészi törvény szakított az ügyészi törvényességi fel-ügyelet hagyományos fogalmával, így az ügyészség már nem általános panaszfórum, hanem csak az ügy érdemére kiható, az érintett jogviszony alapjait érintő törvénysértés esetén jár el. Megszűnt az általános ügyészi vizsgálat lehetősége, erre csak akkor kerülhet sor, ha egy szerv működésében súlyos törvénysértésre utaló ténybeli adatok merülnek fel, és a vizsgálat a per vagy azt megelőző, a törvénysértő állapot saját hatáskörben történő megszüntetésére irányuló felhívás megalapozása érdekében szükséges - foglalta össze Gulyás Ildikó.

Az ügyész csak a tudomására jutott jogsértés vagy mulasztás esetén ellenőrizheti a hatósági jogkört gyakorló, illetve a bíróságon kívüli más jogalkalmazó szervek egyedi döntéseinek vagy hatósági intézkedéseinek és eljárásának törvényességét, de csak akkor, ha a bíróság nem vizsgálta felül. Ügyészi felülvizsgálat a döntés jogerőre emelkedésétől vagy a végrehajtás
elrendelésétől számított egy éven belül lehetséges.

- A közérdekvédelmi tevékenység során az ügyész peres és nem peres bírósági eljárásokat kezdeményez, illetve ilyen eljárásokban vehet részt. Rendkívül szűk körben és indokolt esetben perindítással vagy a már folyamatban lévő perben történő fellépéssel közreműködhet abban, hogy az igazságszolgáltatás elérhető legyen azok számára is, akik jogaik érvényesítésé-re vagy védelmére fogyatékosságuknál, koruknál, helyzetüknél fogva vagy bármely más okból nem képesek - számolt be a sajtószóvivő. Példaként említette, hogy semmis szerződéssel okozott közérdeksérelem esetén, közhiteles nyilvántartásba bejegyzett adatokkal és bizonyos családjogi, valamint gondnokság alá helyezési ügyekben az ügyészt külön törvények jogosítják fel per indítására, de kiemelt figyelmet is kapnak bizonyos területek: természet-, környezet-, állat-, termőföld- és fogyasztóvédelem. Gulyás Ildikó hangsúlyozta, a széles fogyasztói kört érintő, illetve a jelentős nagyságú károkozások alapozhatják meg az intézkedést.

- Az ügyészség közérdekű kereseti kérelme irányulhat a jogsértés megállapítására, megszüntetésére, a jogsértést megelőző állapot helyreállítására, valamint arra, hogy a bíróság kötelezze a vállalkozást a követelés teljesítésére, ha az igény jogalapja, a kár összege egyértelműen meghatározható; továbbá a tisztességtelen általános szerződési feltételek érvénytelenségének, uzsorás szerződés semmisségének megállapítása és az érvénytelenség jogkövetkezményeinek alkalmazására, hasonlóan a termőföld védelmével kapcsolatos, illetve tulajdonszerzési korlátozásba vagy tilalomba ütköző szerződés esetén is - sorolta a sajtószóvivő. Hozzátette, a nem peres eljárások körében említést érdemelnek a cégekkel és civil szervezetekkel kapcsolatos ügyek, törvénysértés esetén a bíróságnál törvényességi felügyeleti eljárás kezdeményezésére jogosult az ügyész a jogszabálysértés megszüntetése, a törvényes működés kikényszerítése érdekében. A szervezet megszüntetéséhez is vezethet, ha nem tesz eleget a törvényes működés helyreállítását célzó kötelezettségeinek.

- Az ügyész közérdekvédelmi tevékenységének jelentős részét képezik a szabálysértési ügyekkel kapcsolatos feladatok, köztük a szabálysértési eljárást megszüntető határozatok jogszerűségének a vizsgálata. Ez arra is kiterjed, hogy a hatóság nem bűncselekményt bírált-e el szabálysértésként. Fontos garanciális szabály, hogy a szabálysértési hatóságok által elrendelt elővezetések ügyészi jóváhagyáshoz, tudomásul vételhez kötöttek, így ügyészi kontroll nélkül senki nem korlátozható személyi szabadságában - ismertette a sajtószóvivő. Az ügyészség közérdekvédelmi vizsgálatai között említette, hogy a gyermekotthonokban évente folytatnak vizsgálatot, illetve ellenőrzik a gyermekvédelmi intézményeket, ha kiskorúak jogainak sérelmével járó jogsértés jut a tudomásukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!