Hírek

2009.04.22. 02:28

Nem büntették a mopedautóst

Tapolca - Megszüntette az eljárást a bíróság egy mopedautós ügyében, a vezetőt a rendőrség harmincezer forintra akarta büntetni.

Mátételki András

Az 54 éves tapolcai férfi még tavaly vásárolt egy mopedautót, amivel a városban közlekedett. Az év szeptemberében a rendőrök igazoltatták, majd 30 ezer forintra büntették és hat hónapra eltiltották a közúti vezetéstől. Indoklásuk szerint a férfinak nem volt B kategóriás vezetői engedélye, valamint a négykerekű, kis teljesítményű, zárt terű közlekedési eszközön nem volt rendszám. A tapolcai bíróságon elfogadták az illető védekezését, miszerint ezek az autók segédmotoros kerékpárnak minősülnek, amihez nem kell B kategóriás jogosítvány és rendszám. 

A bíróság indoklásában hivatkozott egy 1975-ös KPM-BM együttes rendeletre, valamint az uniós gyakorlatra, így nem értett egyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság állásfoglalásával. Mindezek alapján dr. Szabó Zoltán bíró a rendőrség szabálysértési határozatát hatályon kívül helyezte és az eljárást megszüntette. Azóta a mopedautók ügyében változás történt: ez év április elejétől változtak a négykerekű segédmotoros kerékpárok - quadok, mopedauók - közúti forgalomban való részvételének szabályai: az újonnan használatba vett járműveket már rendszámmal kell ellátni, továbbá, aki már rendelkezik ilyen közlekedési eszközzel, annak 2009. július 1-jéig kell eleget tennie a forgalomba helyezési kötelezettségének. 

A mopedautók vezetéséhez előírták a B kategóriás jogosítvány meglétét, amit legkorábban 17 éves korban lehet megszerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!