Hírek

2013.05.07. 17:42

Nem csak pénz kell

Lovason irigylésre méltó kulturális élet zajlik. Január végén elkezdődik a Lovasi Esték előadássorozat, találkoznak sportolókkal, könyvbemutatókat tartanak.

Varga Ibolya

Akkor még nem is beszéltünk a Lovasi Napokról, ami a nyár legnagyobb fesztiválja, a főzőversenyére már hívtak csapatokat, például Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét és dr. Zacher Gábor toxikológust, akikről az előadássorozaton az is kiderült, hogy azonos gimnáziumba jártak, de nem azonos időben. Nincs olyan hónap az idegenforgalmi szezonon kívül sem, hogy ne találkozzanak a település lakói valamilyen megemlékezésen, ünnepen, s ennek igen gyakran része a közös főzés, az elkészült ételek kóstolgatása.

Az itteni évbúcsúztató és újévköszöntő hétnek rangja van. Itt kezdték el először a hagyományos falusi disznótorokat közösségi rendezvényként megszervezni, de aztán abbahagyták, a gyerekek többsége már tudta, hogyan lesz étel a hízóból. Az évbúcsúztató keretében manapság végigjárják a bortermelőket, vendéglátókat és mindenütt művészeti és gasztronómiai élményekkel egyaránt gazdagodnak.

A településen mindig sikert aratnak a vásárok, tervezik, hogy rendszeresen szerveznek bemutatókat (Fotó: Gáspár Gábor)

Lovason kezdték el a már hagyományos újévköszöntő borfőző versenyt, melyen gyakran a környező települések képviselői is indulnak. Néhány éve szüreti mulatságot is tartanak és erre is várják a környékbeli gazdákat. A Lovasi Esték sorozat a legnagyobb vállalkozásuk. Ebben tucatnyi igen rangos előadást hallhatnak az érdeklődők. A téma a testi-lelki egészség, a helyünk a világban, a környezet védelme.

Ezt a programot minden évben egy gyakorlati hétvégével zárják, melyre meghívják a környék őstermelőit és kézműveseit. Jönnek olyan asszonyok, akik nemcsak ismerik a gyógynövényeket, hanem egészséges ételekkel táplálják a családjukat, szépítik, védik a környezetüket. Könyvbemutatókat tartanak. Minden évben növény-gyűjtő túrát tesznek Takács Ferenccel. Idén a település határain belül ötvennél több gyógynövényt találtak.  



 

 

 

Lovason Szendi Péter szervezi a programokat, aki mindig felháborodik, ha az anyagiakra hivatkozva csökkentik a kultúra szerepét egy településen. Mint mondja, sokan, nagyon neves előadók is vállalják, hogy ingyen mondják el a gondolataikat, legfeljebb az útiköltségük megtérítését kérik. Sokat segít neki a balatonfüredi városi könyvtár és a környékbeli művészekre is biztosan számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!