Hírek

2010.01.29. 14:47

Nem sérül a Hősök Kapuja

Örömmel, de meglepődve olvastam a Napló január 28-i számában Kováts Sándor írását a Várkapu, a Hősök Kapuja tervezett rekonstrukciójának kapcsán.

Kiss Nikolett

Örömmel töltött el, hogy ennyire aggódik városunk e jellegzetessége, az 1935-36-ban épített és 1939. június 18-án felavatott I. világháborús emlékmű sorsáért. Meglepődésemnek csupán az volt az oka, hogy a nyilvánosság számára ennyire félreérthetőek voltak az emlékmű felújításának szándékával kapcsolatos információk.

Jelenleg a Művészetek Háza kezelésében van a Hősök Kapuja. Így tudjuk, hogy milyen méltatlan állapot jellemzi. A hajdani Hősök terme  egyetértünk Kováts Sándorral, a szarkofág ötvenes évekbeli eltávolítása nem volt dicső cselekedet , talán az egyetlen olyan része az építménynek, amelybe baleset kockázata nélkül be lehet lépni. A lépcső, amely a felső teraszra vezet, maga a terasz, rosszabb állapotban van.

Kezelőként tapasztaljuk azt is, hogy a várba látogató vendégek értetlenül állnak e monumentális építmény előtt, megcsodálják szépségét és nem értik, miért csak kívülről nézegethetik.

Az önkormányzat szándékát mi örömmel fogadtuk: itt az ideje - s reméljük, a lehetőség is adott lesz a nyertes pályázat révén -, hogy Pázmándy István építész és Rumi Rajki István szobrászművész alkotását, városunk egyik szimbólumát, amely a hajdani, igazi Öregkapu helyén áll, minden eredeti erényét megőrizve felújítsuk.

A terveket ismerve szeretném megnyugtatni nemcsak Kováts Sándort, de minden városáért aggódó polgárt: a Hősök Kapuja megjelenése nem fog változni. Sőt, környékének kitisztítása, megnyitása révén szebb látvány lesz, mint most. Újra be lehet majd menni a Hősök termébe, s bár a szarkofág nem kerül vissza, muzeológusok dolgoznak azon, hogy érdemes legyen bemenni. A környék rendbetételét követően a teraszra is megéri felmenni: most csak fák lombjait látni onnan, akkor majd a Cserhát, a Bakonyalja felé nyílik széles panoráma.

Új rész is épül a tervek szerint a Hősök Kapujához, de csak mögötte, s oly módon, hogy az emlékmű látványát ne zavarja. Régi hiányt pótol majd a Várba látogatók fogadására szánt modern tér.

Köszönjük Kováts Sándornak az aggódást; reméljük, sikeres lesz a pályázat, s a felújított, ám minden szépségétértékét megőrzött új-régi Hősök Kapuja avatásán  amelyre szeretettel meghívjuk már most  ő is elégedett lesz a látottakkal.

Hegyeshalmi László, Művészetek Háza igazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!