Hírek

2017.06.25. 11:28

Nem szabad felejteni - A holokauszt áldozataira emlékeztek Veszprémben

Veszprém – A vészkorszakban elhurcolt zsidók szenvedése arra tanít, hogy az előítéletek, az irigység és a gyűlölet olyan tragédiákat indíthat el, amelyen a nemzet léte forog kockán, fogalmazott Porga Gyula polgármester a holokauszt helyi áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezésen.

Marton Attila

Yossi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete hangsúlyozta, a holokausztra való emlékezés elmulasztása a korábbi és a jövő nemzedékeivel szembeni bűn lenne. Hozzátette, a deportálással végződő tragikus folyamat Magyarországon az egyetemista zsidók megkülönböztetésével kezdődött az 1920-as évek elején. A két világháború között Európa-szerte zsidóellenes és rasszista törvényeket hoztak, miközben sokan azt gondolták, a legrosszabb nem történhet meg, és hátat fordítottak a történelemnek. A nagykövet figyelmeztetett, ahhoz, hogy ne történhessen meg újra hasonló, mások szenvedése is olyan fontos kell, hogy legyen, mint a sajátunk.

Porga Gyula polgármester kiemelte, a vészkorszakban nemcsak a hazai zsidóság, hanem Magyarország egésze szenvedett pótolhatatlan veszteséget. Zsidó családok tízezrei váltak csonkává, gyermekek százezrei haltak meg vagy lettek árvává. A vészkorszak maga volt a földi pokol, amelyben a társadalom a legjobbjaira támadt, a gyermekeket rendszerszerűen pusztították el. A városvezető hozzátette, a Magyarországon 1944-45-ben történtekre való emlékezés egyúttal a reményé is, hogy honfitársaink soha ne váljanak újra igazságtalanság áldozatává vallásuk, származásuk miatt.  Hozzátette, a ma élő nemzedékek felelőssége egy újabb tragédia elkerülése, és az emlékezés, hogy a zsidók ellen elkövetett bűnök soha ne merüljenek feledésbe, tette hozzá Porga Gyula.

A beszédek után a holokauszt emlékműnél virágot és emlékköveket helyeztek el a résztvevők. A Veszprémből és környékéről elhurcolt áldozatokra való emlékezés az egykori zsinagóga épületénél, majd a Komakút téren az egykori gettó emléktáblájánál folytatódott, mindkét helyszínen Biczó Tamás főkántor mondott gyászéneket. A megemlékezés a Mártírok úti izraelita temetőben gyászistentisztelettel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!