Hírek

2017.01.01. 11:45

Németországi továbbtanulás

Veszprém - A Lovassy László Gimnázium tanulóinak a németországi Szövetségi Munkaügyi Hivatal munkatársa, Gitte Richter tartott pályaválasztási tanácsadást.

Balla Emőke

Az áprilisi alkalom után a Lovassy László Gimnázium diákjai december végén is lehetőséget kaptak, hogy németországi továbbtanulásról tájékozódjanak. Az intézmény DSD-vizsgára készíti fel a német nemzetiségi tagozaton tanuló, valamint a németet első idegen nyelvként választó diákokat. A DSD a német állam által elfogadott nemzetközi nyelvvizsga, az azzal rendelkezők jogosultak arra, hogy németországi felsőoktatási intézményben folytassanak tanulmányokat. A Szövetségi Munkaügyi Hivatal pályaválasztási tanácsadást nyújt néhány olyan magyarországi középiskolának, amely a DSD-vizsgákra való felkészítésben vesz részt.

Trapp Zsófia, a gimnázium 12.B osztályos tanulója és Gitte Richter pályaválasztási tanácsadó
Fotó: Nagy Lajos

A tanév utolsó napjaiban Gitte Richter érkezett Stuttgartból, hogy a Lovassy gimnázium diákjainak segítséget adjon. A gimnazisták előzetesen kaptak egy kérdőívet, ahol jelezték, mire kíváncsiak, milyen tanulmányokat terveznek, hol szeretnének továbbtanulni. Ahogyan a tavaszi alkalommal, úgy most is többen érdeklődtek a mérnöki, a közgazdasági, az orvostudományi képzések iránt, de volt köztük olyan is, aki zenei pályára készül.

A tizenhárom diák felkészülten ment a személyes konzultációra. Gitte Richter elmondta: az egyénre szabott tanácsadáson a diák érdekei az elsődlegesek; az, hogy melyik képzés, melyik tartomány felsőoktatási intézménye iránt érdeklődik.

Fontos, hogy a gimnazisták használják a német nyelvtudásukat, ugyanakkor nem lehet cél a kiváló diákok külföldre csábítása; van, akiben most tudatosodik, hogy a továbbtanulásnál mégsem Németország jön szóba. Ennek ellenére a pályaválasztási tanácsadó igyekezett minden lehetőséggel megismertetni a nyitott, érdeklődő, céltudatos, határozott, motivált diákokat.

A tizedik, tizenegyedik és tizenkettedik osztályos gimnazisták számtalan lehetőség közül választhatnak, a nyelvtudással kinyílik előttük a világ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!