Hírek

2016.09.30. 13:46

Népszavazás - 2016. október 2. - Élő közvetítés a veol.hu-n!

A Nemzeti Választási Bizottság közel 100 százalékos feldolgozottsági adatai alapján Veszprém megyében a választásra jogosultak 44,97 százaléka érvényes szavazatot adott le a vasárnapi országos népszavazáson.

Kutasi Zsófia

A magyar kormány népszavazást kezdeményezett a kényszer-betelepítés ellen. Az október 2-i népszavazás kérdése így szólt: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A  népszavazáson reggel 6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, a melyben a választó szerepel a névjegyzékben.

Szavazni akkor lehet, ha a szavazatszámláló bizottság ellenőrizte a választópolgár személyazonosságát és személyi azonosítóját (régi nevén személyi szám) vagy lakcímét és megállapította, hogy a választópolgár szerepel a névjegyzékben. Személyazonosság és személyi azonosító vagy a lakcím csak érvényes igazolvány valamelyikével igazolható, érdemes azt a népszavazás előtt mindenkinek ellenőrizni.

A népszavazásnál az ország egy választókerületet alkot. A nap során és este is országos részvételi eredményeket látunk majd. Az országos népszavazás érvényességéhez a választópolgárok több mint a felének érvényes szavazata szükséges. A népszavazás akkor lesz eredményes, ha az érvényes szavazatoknak több mint fele azonos.

6.48:  Szavaznak a veszprémiek

A Helyi Választási Iroda közlése alapján Veszprém város összes szavazókörében a népszavazás 6 órakor probléma nélkül megkezdődött.

A megyeszékhely 56 szavazókörében közel 48 ezer választásra jogosult polgár adhatja le szavazatát.

Rendkívüli eseményről nem kaptunk bejelentést.

 

8.20: Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő Tapolcán szavazott. Úgy nyilatkozott lapunknak, hogy mindenképpen ott a helye a szavazáson minden arra jogosult állampolgárnak.

- El kell jönni szavazni, a demokrácia alapja a népszavazás, szavazati jogával mindenkinek élnie kell, hogy dönthessen egy adott kérdésben. Ez a kérdés most véleményem szerint nem pártpolitikai, hanem egy ország jövőjét határozza meg. Nemmel kell szavazni, ez egy nyomásgyakorlás az unió felé.

9.05

Veszprém megyében reggel 7 óráig a választásra jogosultak 1,30 százaléka, azaz 3785 állampolgár adta le szavazatát. A megyeszékhelyen 1,09 százalék, azaz 508 ember szavazott. Megyénkben összesen  290 477 -en szavazhatnak.

A 9 órás adatokat hamarosan közzéteszik.

8.20: Egész nap szabad kampányolni a 150 méteres határokon kívül (MTI)

Vasárnap a népszavazás ideje alatt is szabad kampányolni a szavazóhelyiségek körüli, 150 méteres sugarú területeken kívül.

Általános kampánycsend már nincs, a választási törvény azonban azt előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.

A tiltott zónákat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján külön-külön is megjelenítették.

A Google-térkép alapján létrehozott alkalmazás az NVI hivatalos oldalán, a www.valasztas.hu oldalon a "Hová menjek szavazni?" menüpont alatt érhető el. A választópolgárnak a saját lakcímét kell megadnia a szavazóhelyiség térképes megjelenítéséhez, vagy - ha átjelentkezett - az adott településnek vagy fővárosi kerületnek a nevét.

A szavazóhelyiség címére kattintva megjelennek a szavazóköri információk, a térkép alatti linkre kattintva pedig tájékoztató jelleggel megmutatja az alkalmazás a szavazóhelyiség épületének bejáratától számított 150 méteres sugarú kampányhatárt.

9.45: Berhida

Bár nincs túl rossz idő, Berhidán a polgármesteri hivatalnál egyelőre nem tolongtak a szavazók ott jártunkkor. Az a pár ember, aki voksolni indult, nem akart szóba állni velünk, vagy nem kívánta elmondani véleményét. Egy 23 éves fiatalembert sikerült elcsípnünk, aki álnéven –hívjuk Martinnak - és arcát nem vállalva, mégis szívesen beszélt nekünk arról, mit gondol a népszavazásról.

-Feleslegesnek tartom a népszavazást. Úgy gondolom, lényegtelen, hogy mi lesz az eredmény, ha az EU azt mondja, fogadnunk kell az embereket, akkor a kérésüknek eleget kell tenni. Mivel az unió tagjai vagyunk, a szabályok ránk is vonatkoznak. Ezen kívül túl sok időt és energiát öltek az egész kampányba, amit más, akár értelmesebb dologra is fordíthattak volna – válaszolt kérdésünkre Martin.

9.58: Balatonkenese

Pap Attila
Fotó: Kovács Erika

Pap Attila már szavazott, mert fontosnak tartja, hogy kifejezze a véleményét. Jurics Tamás, a helyi választási iroda vezetője azt mondta, minden rendben történik a településen, ahol vasárnap némi mozgást a választási helyek körül láttunk.

10.07: Tapolca

A tapolcai Bozsvár Dzsenifer, Rig Lajos országgyűlési képviselő nevelt lánya első ízben szavazhatott ma. Azt mondja, nagyon jó érzés volt ez számára, de nem kellett sokat gondolkodnia a válaszon.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Nem befolyásolt senki, magam döntöttem. A nevelőapukám azt mondta, döntsek én, hogy miként voksolok. Nemmel szavaztam - mondta lapunknak Dzsennifer.

Tapolca csendes vasárnap délelőtt, az utcákon néhányan ballagnak misére, legtöbben azt követően mennek szavazni. Mások sietnek az élelmiszer üzletekbe. A szombaton késő estig tartó, nyüzsgő fesztivál után most alig van gépkocsi és gyalogos forgalom, lassan ébredezik a város.

10.25: Balatonfűzfő

Somlai Zsolt és családja

Nem szavazok, mert nem foglalkozom ilyen dolgokkal - mondta Balatonfűzfőn Somlai Zsolt. A háromgyermekes apa családjával sétált éppen. Párja, Pavelka Krisztina voksol később, mert fontosnak tartja, hogy véleményt nyilvánítson.

Farkas István

Farkas István történelmi pillanatnak nevezte a mai szavazást a nemzet és a kereszténység védelme miatt. Szerinte fontos, hogy demokráciában elmondja az ember a véleményét.

Balatonfűzfőn csendesek az utcák, kevés embert láttunk.

Erdősi Gábor alpolgármester közölte, nincs tudomása semmilyen rendkívüli esetről a szavazás kapcsán.

10.30: Veszprém

Porga Gyula, Veszprém polgármestere délelőtt fél tizenegykor a Hriszto Botev Általános Iskolában szavazott. Feleségével és három gyerekével érkezett.

Fotó: Penovác Károly

- 3200 népszavazás van, nekünk itt, Veszprémben kell elmondanunk, mit gondolunk a feltett kérdésről. Én is sokat kampányoltam, buzdítottam az embereket, hogy menjenek el szavazni. A szavazás a demokrácia ünnepe, a népszavazás és a választás is. Meggyőződésem szerint aki otthon marad, helyette más mondja el a véleményét és nem szabad másnak átengedni a véleménynyilvánítás jogát. Bízom benne, hogy 50 százalék felett lesz a részvételi arány. Meg kell védeni Veszprémet, az országot, ebben a kérdésben nekünk, magyaroknak kell határozott véleményt megfogalmazni. Vagyunk olyan bölcsek, el tudjuk dönteni, ki az, akit befogadunk Magyarországra és milyen feltételekkel. Nehezen tudjuk elfogadni, hogy más mondja meg nekünk egy távoli országból, hogyan kell erről a kérdésről gondolkodnunk. Nagyon fontos a népszavazás eredménye, hogy a kormány, Orbán Viktor miniszterelnök határozottan, komoly támogatással a háta mögött tudja Brüsszelben a magyarok érdekeit képviselni.

11.05: Balatonalmádi

- Szavaztunk, mert állampolgári kötelességünknek tartjuk, hogy részt vegyünk abban, ami körülvesz minket, szögezte le Képesné Vass Ilona és férje, Képes László, akik Budapestről jelentkeztek át Balatonalmádiba, mert tudták, itt töltik a hétvégét. Hozzátették, a mostani szavazás a jövőnket határozza meg, és amennyiben nem nyilvánítunk véleményt, később ne bíráljuk az esetleges körülményeket.

Képes László és felesége

Hoffmann Gyöngyi, a helyi választási iroda vezetője azt mondta, minden rendben történik a városban.

11.18: Herend

A településen a Fasor utcában, két helyen a Kossuth Lajos utcában és az Iskola utcában is lehet szavazni vasárnap. A helyi választási irodától szerettük volna megtudni, hogy előzetesen milyen részvételi arányra számítanak, és bár ezt több nap alatt sem sikerült tőlük kideríteni, Herenden végigsétálva, beszélgetve az emberekkel már a héten is biztosra vehető volt, hogy a helyiek vasárnap nem otthon ülnek majd. Nehéz volt vasárnap is olyannal találkozni az utcán, aki ne menne leadni a voksát. - Hazánk jövőjéről van szó, így mindenképpen megyek szavazni – árulta el Józsa Magdolna, aki kettős állampolgár, hiszen csak hazalátogatni szokott Magyarországra, amúgy Svájcban él, mégis szívügyének tartja a népszavazást. – Nagyon-nagyon szomorú múltja van az országunknak, amin épp itt lenne az ideje, hogy változtassunk. Érdekes módon Svájcban ezt a kérdést már régen megoldották – tette hozzá Józsa Magdolna. - Állampolgári kötelességemnek érzem, hogy részt vegyek a szavazáson, így nem is lehet kérdés, hogy elmegyek-e – mondta egy másik, neve elhallgatását kérő olvasónk. – A nyáron volt szerencsém Bajorországba kiutazni, ahol testközelből megtapasztalhattam a kinti migráns-helyzetet, és azt kell, hogy mondjam elkeserítő volt, amit láttam. Sok esetben jobb ruhákban mászkáltak, drága mobiltelefonokat nyomkodtak, míg az együttműködés, vagy a beilleszkedés legkisebb jelét sem mutatták. A helyiek nagyon kimenni se mernek esténként már, mert félnek tőlük – tette hozzá olvasónk.

Találkoztunk olyannal is, aki szintén nem vállalta a nevét, de azt karakán megmondta, hogy ő nem valószínű, hogy elmegy szavazni, mert nem érdekli a migráns-helyzet, ami véleménye szerinte csak túl lett lihegve. Azonban aki mellette állt, már más véleményen volt. - Egyszerűen nem szeretem a migránsokat, ezért biztos, hogy elmegyek szavazni – árulta el a fiatal nő. - A jövőnkről van szó, igaz nincs különösebb bajom a migránsokkal, talán csak azt nem értem, hogy miért éppen ebbe az országba akarnak jönni. Úgy gondolom fontos kérdésben dönthetünk, mert a kormány is mindent megtett, hogy nagy legyen a részvételi arány. Ha nem lenne fontos, nem kampányoltak volna – tette hozzá a nő.

-Nem azért tartom fontosnak a népszavazást, amiért ki van írva, mert szerintem ebben nem mi fogunk dönteni ebben a kérdésben, hanem azért megyek el, mert kötelességemnek érzem – vélekedett egy másik, szintén a neve elhallgatását kérő nő. Vele egyetértett Csáfordi Béla, aki keresztény kötelességének érzi, hogy menjen szavazni. – Fontos, hogy az országunk olyan maradjon, amilyennek eddig ismertük, és rajtunk áll, hogy megmutassuk, hogy valóban ilyennek szeretnénk-e látni a jövőben is.

11.31: Részvételi arány - 11 óra - 16,37 százalék

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 16,37 százaléka (1 307 276 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A kormány által népszavazásra feltett kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

A fővárosban a szavazók 13,13 százaléka, 176 569 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 11 órakor Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, 18,54 százalék, ami 66 778 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt: 14,61 százalék, 79 107 szavazó.

Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 13 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

11.39: Veszprém

Navracsics Tibor uniós biztos tizenegy órakor szavazott a veszprémi Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Speciális Szakiskolában.

Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa elmondta: mindegyik népszavazás fontos, mindegyiken részt vett, azokon is, amelyek nem voltak eredményesek és érvényesek.

Fotó: Penovác Károly

- A népszavazás azért fontos, mert egy képviseleti demokráciában mindig rendkívüli alkalmakkor nyílik lehetőség, hogy a választópolgárok is elmondják a véleményüket. Ha valaki politikáért és politikában elkötelezett, élnie kell ezzel a lehetőséggel.

Hogy Brüsszelben miként látják a népszavazást, arra úgy válaszolt: minden beszélgetésben arra helyezte a hangsúlyt, válasszuk külön a kérdést és az ezzel járókampányt. - A népszavazási kampány kapcsán sokszor kérdezték tőlem, hogy valóban az európai uniós tagság-e a tét, de amikor a kérdést megmutattam kollégáimnak, ismerőseimnek, mindannyian belátták, hogy ebben a kérdésben akár népszavazás is lehet. Az ország belügye, hogy a belső döntéshozatali eljárásait hogyan szabályozza.

11.55

Veszprém megyében 11 óráig a választásra jogosultak 17, 79 százaléka, azaz 51 677 választópolgár szavazott.

Veszprém város szavazóköreiben11 óráig a választásra jogosultak 16,48 százaléka, 7663 választópolgár járult az urnák elé. A Helyi Választási Iroda tájékoztatása szerint rendkívüli esemény nem történt.

11.57

Veszprém megyében 11 óráig Monoszló településen volt a legalacsonyabb a népszavazáson megjelentek aránya, mindössze 7,96 százalék. Itt a választópolgárok száma 113 fő.

Ezzel szemben megyénkben Óbudaváron alakult a legmagasabban a megjelentek aránya, 46,34 százalék, mivel ezen a településen 41 választópolgár közül 19-en megjelentek a szavazáson.

12.03: Zirc

A bakonyi kisvárosban az utca emberét kérdeztük a népszavazásról. A megkérdezettek közül mindenki fontosnak tartja az eseményt és elmegy voksolni.

Teszéri József

- Mindenképpen megyünk szavazni, fontosnak tartjuk – mondta a nagyesztergári Teszéri József. Jónak tartja a népszavazást. Minden alkalommal elmennek szavazni a család tagjai. Édesanyja ugyanezen a véleményen van, úgy gondolja, jó hogy lehet szavazni.

Teszéri Pálné

- Nem szeretnék, ha betelepítenének migránsokat épp elég nehéz megélni így is – fogalmazott özv. Teszéri Pálné.

12.08: Sümeg

Ihász Rudolf: - Fontosnak tartom, hogy minél többen elmenjünk szavazni, kifejezzük a véleményünket, így az ország vezetése megtudja, mi a választópolgárok álláspontja, és mit képviseljen.

12.36: Balatonfüred

Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Balatonfüreden a városházán adta le szavazatát vasárnap délelőtt. Lapunknak elmondta, történelmi napot ír ma Magyarország. Történelmi lehetőség minden magyar állampolgár számára az, hogy szabadon dönthessünk az Európai Unió kötelező betelepítési kvótája ellen. A szavazás döntő fontosságú, mert meg tudjuk védeni hazánkat a betelepülni kívánó migránsoktól. A nemmel történő szavazásban rejlik hazánk, gyermekeink és unokáink jövője – mondta az államtitkár. Reményét fejezte ki, hogy ebben a választókerületben is nagyon sokan részt vesznek a szavazáson.

Fotó: Nagy Lajos

Az államtitkár szerint az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatják, hogy az emberek többsége támogatja a nemmel történő szavazást. Kiemelte, ha a ,,nemek” győznek, mindenképpen lesz törvényhozási következménye a népszavazásnak, hiszen az emberek véleményét a jogalkotásban meg kell jeleníteni, melyet az államtitkár minden erővel támogatni fog a parlamentben. A balatonfüredi kettes számú választókerületben rendkívüli helyzetről nem számoltak be, a szavazás zavartalan.

12.40: Tapolca

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Magyar Józsefné: - Mindenképpen el kell menni szavazni, az már más kérdés, hogy mire voksolunk. Legyen érvényes a a szavazás, a mi jövőnk, de a gyerekeink, unokáink jövője is múlhat rajta. Úgy intézem, hogy jusson idő a család mellett a szavazásra is.

12.43: Veszprém

Gyermekeink, unokáink jövője függ attól, hogyan voksolunk, mondták a veszprémi választópolgárok a szavazás után.

Vajda László, Kovács Gyula és Kovácsné Üveges Gabriella (balról)
Fotó: Penovác Károly

Fontos, hogy mindenki részt vegyen és „nem”-mel voksoljon, közölte Kovács Gyula és felesége, Kovácsné Üveges Gabriella. Nem szeretnék, ha idegen földrészről idegen kultúrájú embereket telepítenének be Magyarországra. Véleményük szerint a voksolás hosszú távra meghatározza az ország sorsát; gyerekeink és unokáink sorsa múlik azon, hogyan szavazunk. Éppen ezért ők maguk is arra kértek mindenkit, menjen el voksolni. Bár sokan a miniszterelnök ellen vannak, megható számukra, hogy az osztrák és német televíziókban hazafiként emlegetik Orbán Viktort.

Vajda László hasonlóan fontosnak tartotta, hogy éljen a szavazás lehetőségével.

13.44: Pápa

Pápa városa csendes arcát mutatja vasárnap. Az utcákon ritkán találkozunk járókelőkkel, csupán a szavazóhelyiségek környékén tapasztalható nagyobb élet. Az általunk megkérdezett pápaiak egy kivétellel mind elmennek (vagy már elmentek) szavazni, egyöntetű véleményük szerint egy rendkívül fontos kérdésben mondhatják el álláspontjukat a referendumon.

Nigicser Irma nagyon fontosnak tartja a népszavazáson való részvételt
Fotó: Polgár Tibor

Nigicser Irma a Naplónak nyilatkozva azt is elárulta, ő nemmel fog szavazni, mert nem szeretné, ha migránsok tömegei kerülnének Magyarországra. Másokhoz hasonlóan bízik benne, hogy a népszavazás átlépi az érvényességi küszöböt. Egy középkorú férfi úgy fogalmazott, ha kiírták a népszavazást, mindenkinek kötelessége rajta részt venni, aki pedig nem ért egyet a kormány álláspontjával migránsügyben, voksoljon igennel, de a távolmaradókat nem tudja megérteni. A Napló által megszólítottak között a referendum egyetlen távolmaradója egy, a húszas éveiben járó fiatalember, aki elmondása alapján azért nem megy el szavazni, mert a szülei szerint nincs értelme a népszavazásnak, az csak a Fidesz népszerűségének növelését szolgálja.

Veszprém megye 13 órakor

Veszprém megyében a választópolgárok 24,89 százaléka, azaz 72,307-en  szavaztak 13 óráig.

Veszprém város szavazóköreiben 13 óráig a választásra jogosultak 24,12 százaléka, azaz 11 216 szavazó járult az urnák elé.

A Helyi Választási Iroda tájékoztatása szerint rendkívüli esemény nem történt.

13.53: Balatonfüred

Balatonfüreden még sokan annak ellenére sem akarnak búcsúzni a késői nyártól, hogy ezekben a percekben eleredt az eső. Többen még szandálban, rövidnadrágban andalognak a Tagorén, míg mások már csizmát, kabátot hordanak.

Vasárnap kora délután tele van a sétány emberekkel, nézelődnek, fagyit esznek, sok a szerelmes pár és a futkározó kisgyermek. Még érezni a nyár utolsó leheletét, még érezni a levegőben a büfék, éttermek jellegzetes illatát, de már nem annyira erőteljesen fűszeres a levegő, mint egy nyári napon.

A sétálók nem is hagyják megzavarni az idillt a népszavazásról szóló kérdésekkel, néhányan gyanakodva utasítják el az érdeklődést. A 25 éves Molnár Orsolya azonban elárulja, hogy már korán reggelt elment szavazni. A veszprémi egyetemen végzett fiatal nő azért tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a népszavazáson, mert családalapítás előtt áll és nem szeretné, ha „migránsok lepnék el az országot”. Nőként a nagyobb biztonságban érzi magát, ha nem jönnek olyanok a hazájába, akik más kultúrkörben nőttek fel, amelyben a nőknek nem jár annyi tisztelet, védelem, mint ami itthon természetes.

A 33 éves Ősi Tamás elárulta, még nem kereste fel a szavazóhelyiséget, de A feltett szándéka, hogy délután elmegy. A fiatal informatikus azt is elmondta, hogy nemmel fog szavazni.

14.54: Pápa - Kovács Zoltán: A népszavazás a demokrácia legközvetlenebb választási módja

- Nem szeretném, ha Magyarország jövőbeli sorsa jelentősen megváltozna egy betelepítési kvóta miatt. Én szeretném megőrizni azt a Pápát is, amit elődeink és mi építettünk - így fogalmazott a szavazata leadása után Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár, aki ezért nemmel voksolt a referendumon. Hozzátette: a rendes menekültügyi eljárással Magyarországra kerülő rászorulókkal, valós menekültekkel szemben szolidárisnak kell lenni, támogatni kell őket. Viszont zöldhatáron érkező, kerítést bontó, bűncselekményt elkövető vagy rossz szándékkal jövő migránsokat nem szeretne Magyarországon látni. Kovács Zoltán kiemelte, bízik benne, hogy a nemek aránya rendkívül jelentős lesz a népszavazáson, amit az egész országot érintő nemzeti ügynek nevezett. - Akik azt mondják, ne menjünk el szavazni, ők ezzel a demokráciát csúfolják meg, hiszen a népszavazás a demokrácia legközvetlenebb választási módja - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

15.00: Zirc

Mészáros József

- Fontos mindenképpen, ott lesz az egész család – nyilatkozta porvai születésű Pápán élő Mészáros József. Hozzátette: mindig mennek, ha szavazásról van szó. Nagyon fontos ügy, Magyarország jövője függ tőle.

Pej József

- Elmegyek a népszavazásra, mert nem szeretném, ha betelepülnének ide idegenek – mondta a borzavári Pej József. Jónak tartja, hogy lehet a témáról szavazni. Egyéb ügyekben is minden alkalommal él a szavazati jogával.

15.25: Ajka

Joó Csaba

- Voltam szavazni, az a véleményem, mint a többségnek, mindenki maradjon a hazájában, ne legyen az országunkban olyan ember, akinek még a személyazonosságát se tudjuk. Őrizzük meg a saját kultúránkat. Olvasom, ahol beengedték őket, követelőznek, más a világnézetük. Hogyan illeszkednének be , nem tudjuk, ahol vannak, ott is gondot okoznak. Az hogy munkavállalók lesznek, nem igazán reális.

15.28: Nyugalomban szavaznak a Balatonnál

Csend és nyugalom a jellemző a balatoni településeken, némi mozgást csak a szavazóhelyek környékén lehet látni. Vasárnap délelőtt többen sétáltak az utcákon, mint délután, igaz, az időjárás is jóval kedvezőtlenebbre fordult már. A megkérdezettek zöme arról beszélt, hogy leadja szavazatát.

Balatonalmádiban a 15 órás adatok szerint a szavazásra jogosultak 36,6 százaléka adta le voksát, tudtuk meg Kovács Piroska aljegyzőtől, a helyi választási iroda helyettes vezetőjétől. Balatonfűzfőn 31,9 százalék járult az urnák elé, közölte érdeklődésünkre Takács László jegyző, a helyi választási iroda vezetője.

Balatonkenesén pedig 38 százalékon áll a leadott szavazatok aránya, jelezte kérdésünkre Jurics Tamás jegyző, a helyi választási iroda vezetője.

15.30: Farkasgyepű

Takács Szabolcs kormánymegbízott leadja szavazatát
Fotó: Pesthy Márton

15.59: Veszprém megyében 15 óráig Zalaerdőd településen alakult a legalacsonyabban a népszavazáson megjelentek aránya: 23,58 százalék. Itt a választópolgárok száma 212 fő, akik közül ötvenen jelentek meg a szavazáson.

Bakonyságon azonban a legmagasabbnak bizonyult a megjelentek aránya: 58,18 százalék. Ebben a községben 55 választópolgár közül 32-en már részt vettek a népszavazáson.

16.03: Veszprém megye 15 óra

Veszprém megyében 15 óráig a választásra jogosultak 33,01 százaléka adta le szavazatát, összesen 95 896 állampolgár.

Veszprém szavazóköreiben 15 óráig a választásra jogosultak 31,44 százaléka, azaz 14 620 szavazópolgár járult az urnákhoz.

A Helyi Választási Iroda tájékoztatása szerint rendkívüli esemény továbbra sem történt.

17.35: Ajka

Somogyi Lajosné kérdésünkre elmondta: természetesen élek a szavazati jogommal, és véleményt nyilvánítok. Szeretném, ha országunkat, kultúránkat megvédenénk. Jövőnk, gyermekeink jövője is ezt kívánja.

17.52: Várpalota

A naplemente a borús idő miatt sajnos nem látszott, az emberek pedig behúzódtak lakásaikba Várpalotán a néha rákezdő, szemerkélő eső elől. Szószátyár választópolgárral nem volt szerencsénk, alig egy-két úriemberrel találkoztunk, akik elmondták, nem szavazni mennek, nyugodtan várjak csak tovább interjúalanyra. Végül egy fiatal, vidám hölgy megszánt, és ugyan név nélkül, de szívesen osztotta meg gondolatát, az egyszerűség kedvéért hívjuk Katának.

- Azért jöttem szavazni, mert szerintem amíg lehet, vagyis engedik, addig élni kell ezzel a jogunkkal. Ennek ellenére ezt a népszavazást értelmetlennek tartom, szomorú és egyben mérges vagyok, hogy a kormány ennyi pénzt költött gyűlöletkeltésre, de talán a legszomorúbb az, hogy úgy tűnik: az emberek vannak annyira buták, hogy hisznek a sok hazugságnak. Az, hogy mennyien, este kiderül. Én mindenesetre eljöttem és kinyilvánítottam a véleményemet.

Erre már egy idősebb úr is felfigyelt, és közbevetette, ő bizony nemmel szavazott. – Én nem szeretnék együtt élni migránsokkal, inkább nemet mondok rájuk, legyen szó akármennyiről.

18.15: Az utolsó adatok Veszprém megyéből

Megjelentek az utolsó részadatok a Nemzeti Választási Iroda honlapján.

E szerint 17.30 óráig Veszprém megyében a választásra jogosultak 43,22 százaléka adta le a voksát, azaz 125 556 választópolgár a 290 477 választásra jogosultból. Országosan a választópolgárok 39,88 százaléka szavazott.

Veszprém szavazóköreiben a választásra jogosultak 41,11 százaléka, azaz 19 118 választópolgára járult az urnák elé.

A Helyi Választási Iroda tájékoztatása szerint rendkívüli esemény továbbra sem történt.

A részvételi arányokról több adat nem lesz, csak az esti eredménnyel együtt.

19.20: Zirc

Zircen a legutolsó információink szerint a szavazás során nem történt rendkívüli esemény.

19.24: Veszprém

A Helyi Választási Iroda tájékoztatása szerint Veszprém város minden szavazókörében 19 órakor probléma nélkül lezárták a szavazást. A szavazatok összeszámlálása megkezdődött.

A népszavazás rendkívüli esemény nélkül lezajlott.

19.31: Balatonalmádiban Hoffmann Gyöngyi jegyző,  a helyi választási iroda vezetője közölte, a szavazásra jogosultak 46,1 százaléka vett részt a szavazáson.

Balatonfűzfőn Takács László jegyző, a helyi választási iroda vezetője elmondta, 43 százalék járult az urnákhoz.

Balatonkenesén 53,47 százalék ment el szavazni a voksolásra jogosultak közül, tudtuk meg Jurics Tamás jegyzőtől, a helyi választási iroda vezetőjétől.

20.50: Balatonkenesén 53,47 százalék szavazott, ez 1217 választópolgár, melyből 1149 az érvényes, 68 pedig az érvénytelen szavazat volt , 15 személy igennel, 1134 pedig nemmel szavazott, mondta el kérdésünkre Jurics Tamás jegyző, helyi választási irodavezető.

21.10: Balatonfűzfőn 1632-en voksoltak, ez a szavazásra jogosultak 43,46 százaléka,  ebből 1512 érvényes szavazat, 123 pedig az érvénytelen. Igennel 28-an, nemmel pedig 1481-en szavaztak, közölte érdeklődésükre Takács László jegyző, a helyi választási iroda vezetője.

21.43: Balatonalmádiban a szavazásra jogosultak 50,1 százaléka ment el szavazni, összesen 3969-en. Ebből érvényes 3664 szavazat, érvénytelen 301. Igennel 69-en szavaztak, nemmel 3595-en, tudtuk meg Hoffmann Gyöngyi jegyzőtől, a helyi választási iroda vezetőjétől.

21.55: Veszprém megyei adatok

A Nemzeti Választási Bizottság közel 100 százalékos feldolgozottsági adatai alapján Veszprém megyében a választásra jogosultak 44,97 százaléka érvényes szavazatot adott le a vasárnapi országos népszavazáson.

Veszprém megyében 290 477 a választásra jogosultak száma, érvényes szavazatot adott le 130 630 választópolgár, azaz a választók 44,97 százaléka, 55,03 százaléka nem szavazott vagy érvénytelen voksot adott le. A „nem” szavazatot leadók 128 661-en voltak, vagyis a választók 98,49 százaléka, „igen” szavazatot adott le 1969 ember, azaz 1,51 százalék.

A megyeszékhelyen 46 494-en szerepeltek a szavazóköri névjegyzékben, a választáson a választópolgárok 46,35 százaléka jelent meg, azaz 21 548 szavazó. Érvényes szavazólapot adott le 19 669 szavazó (91,39 százalék), érvénytelent 1854 szavazó (8,61 százalék). „Nem”-mel szavazott 19 311 választópolgár (98,18 százalék), „igen”-nel 358 választó (1,82 százalék).

Megyénk városainak adatait térképen közöljük. A városok közül Balatonkenesén voltak a legaktívabbak a választópolgárok, a 2276 választásra jogosult közül 1217 választópolgár ment el szavazni, a részvételi arány 53,47 százalék volt. Ez az arány nemcsak az országos átlagot haladja meg, de az érvényességi küszöböt is. Legkevésbé Berhidán érdeklődtek a népszavazáson feltett kérdés iránt, a szavazásra jogosultak 35,41 százaléka járult az urnákhoz, a 4671 választópolgár közül 1654.

22.06: A friss adatok szerint Veszprém megyében Vászolyban alakult a legmagasabban a megjelentek aránya a népszavazáson: 72,6 százalék. A településen 208 választópolgár közül 151-en jelentek meg a szavazáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!