Hírek

2014.01.14. 16:35

Fiataloknál is gyakoriak a "reumás" megbetegedések

Dr. Drescher Edit Ajkán született. A Pécsi Orvostudományi Egyetem elvégzése után reumatológia-fizioterápiából, majd mozgásszervi rehabilitációból tett szakvizsgát. Szaktudását Floridában a gainesvillei orvosegyetemen és Daytona Beach-ben a Halifax és Memorial kórházakban bővítette.

Őrsi Ágnes

Veszprémben, a megyei kórházban 1984-től dolgozik, 2009 óta a Reumatológiai- és Mozgásszervi Rehabilitációs Centrum centrumvezető főorvosa. Mielőtt találkoztunk, próbáltam megfogalmazni, milyen betegség is a reuma? Mint kiderült, a kérdés nem egyszerű.

– Sokfajta reumás kórkép létezik. Az emberek a „reuma” szó hallatán általában csak az idősebb korban kialakult ízületi és gerinc kopásos megbetegedésre gondolnak. Azonban ez tévedés. Nagyon sok a fiatal „reumás” beteg is. Fiataloknál, sőt már gyerekeknél is gyakoriak a statikai ízületi és gerincbetegségeken kívül több ízületet is érintő, vagy a gerinc egészét is érintő gyulladásos reumatológiai megbetegedések illetve a helytelen életmód következtében kialakuló nyaki és gerinc sérvek, lágyrészfájdalmak. A gyulladásos típusú reumatológiai betegségek mögött állhat genetikai hajlam. A betegséget aztán beindíthatja az immunrendszert gyengítő bakteriális vagy virális fertőzés, kullancscsípés, esetleg nagy lelki trauma is. Mindegy mi volt a kiváltó ok, a kilencvenes évekig minden reumás megbetegedésre csak gyulladáscsökkentőket és fizikoterápiás kezeléseket tudtunk adni – magyarázza a főorvosasszony.

– A kilencvenes évek végén a világban valóságos gyógyszeres forradalom kezdődött a reumatológiai szakterületen. Megjelentek a biológiai terápiás gyógyszerek, amelyek képessé váltak a gyulladásos ízületi- és gerincbetegségben szenvedő emberek gyógyítására. Ezek már nemcsak enyhítik a fájdalmat és az ízületi gyulladást, hanem teljesen meg is szüntetik azt. Hazánkban 2005-től elérhető az Országos Egészség Pénztár (OEP) finanszírozásával többfajta ezek közül a biológiai terápiás gyógyszerek közül, melyeket kiemelt reumatológiai centrumokban – mint a veszprémi is – kaphatnak meg a betegek. Ez a finanszírozás betegenként évente több millió forintjába is belekerül az OEP-nek.

Dr. Drescher Edit  a San Diego-i Amerikai Reumatológiai Kongresszuson, az ACR-on társszerzőként előadást tartott a legújabb biológiai gyógyszerekkel kapcsolatos kutatási eredményekről.

– A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Reumatológiai Centrumában 2009 óta a vonzáskörzet reumásai nemcsak OEP finanszírozással, hanem az itt zajló legújabb gyógyszerkészítmények kutatási vizsgálatai révén a legújabb és leghatékonyabb gyógyszerkészítményekből is részesülnek. Ezekkel a gyógyszerekkel végzett kezelést célzott terápiának hívjuk, hiszen ezekkel már nem csak általános gyulladáscsökkentés történik, mint korábban, hanem a gyulladást kiváltó antigén ellen célzottan hatnak a biológiai készítmények. Ezáltal sokkal hatékonyabbak és kevesebb a mellékhatásuk. A klinikai vizsgálatoknak köszönhetően – bár hazánkban még nem elérhetőek – ugyanazokat a gyógyszereket kaphatják meg a magyar betegeink, mint az amerikaiak, németek, olaszok vagy franciák.

A biológiai terápiás készítményeknek köszönhetően tartósan jó állapotban munkaképes marad a páciens, és megelőzhető az ízületi destrukció, deformitás, ami ha kialakul, akkor már visszafordíthatatlan. Korszerű kezelés nélkül gyulladásos reumatológiai megbetegedések esetén legalább tíz évvel csökken a beteg élettartama, és korai rokkantság fenyeget. Fontos tehát figyelni a jelekre, de mik ezek a jelek?

– Tartós ízületi vagy gerinc fájdalmat érez a beteg, bedagadnak az ízületek, megduzzadnak a csuklók, a kéz ízületei. Ha a folyamat legalább három hétig fennáll, reumatológushoz kell fordulni.

A kongresszus helyszíne kívülről

Dr. Drescher Edit nemrégiben érkezett haza San Diego-ból, az Amerikai Egyesült Államokból ahol már nyolc éve minden évben részt vett az Amerikai Reumatológiai Kongresszuson, az ACR-on. Az utóbbi három évben ezeken a kongresszusokon társszerzőként előadást is tartott a legújabb biológiai gyógyszerekkel kapcsolatos kutatási eredményekről. Sőt a legutóbbi előadás témája az egyik legrangosabb amerikai szakmai újságban is megjelent, ahol szintén társszerzőként szerepel. De tudjuk, hogy rendszeresen részt vesz az Európai Reumatológiai Kongresszusokon is előadások társszerzőjeként. Hogyan kerül a veszprémi kórház egy világméretű kutatási folyamatba? – kérdeztük a főorvosasszonytól.

– Zömmel amerikai, de francia, német, dán és belga gyógyszercégek, kutató intézetek vesznek még részt a munkában. Ha egy új gyógyszer hatásosságát és mellékhatás profilját akarják meghatározni, akkor először állatkísérleteket folytatnak, majd ezt követően önkéntes egészségeseken, később betegeken vizsgálják a gyógyszert olyan helyeken, ahol a személyi és a tárgyi feltételek is megfelelnek a nagyon szigorú előírásoknak. A validált eszközökön túl jelen kell lenni egy elméleti és gyakorlati szaktudással rendelkező vizsgálói csapatnak, vizsgálatvezetőnek, olyan nővéreknek, akik a team-munka részei. A kutatási vizsgálatokra pályázni lehet. Ha megfelel a felkészültségünk, akkor rákerülhetünk az adott vizsgálatot végző centrumok listájára. A reumatológián nagyon jónak értékelik ezt a felkészültséget, szívesen dolgoznak velünk. Én 2009-ben lettem centrumvezető, azóta egy nagy tapasztalattal rendelkező vizsgáló teamet szerveztünk. A kutatási munka mindenkinek hasznos, a betegek például a legkorszerűbb gyógyszerekhez ingyen jutnak így, és ez az OEP finanszírozást sem terheli. Ezeket a vizsgálati programokat a szponzor mellett az OGYI és a GYEMSZI is szigorúan ellenőrzi, de mi is a legnagyobb odafigyeléssel foglalkozunk a betegekkel. Rizikós, veszélyes vizsgálatot nem engednek be Magyarországra és mi sem vállalunk el, csak olyat, ami a páciensek számára egyértelműen pozitívumot jelent. Javulnak is szépen a betegeink.

Dr. Drescher Edit kérdésünkre elmondta, a kutatás precíz, pontos munkát igényel. Az együttműködés mindenkinek hasznos. A nemzetközi kongresszusokon a világ összes kezelési újdonságát, a jelentős gyógyszerfejlesztéseket, eredményeket bemutatják, ami sok hasznos ismeretanyagot, tudást ad a további gyógyító munkához, amivel a magyar betegeken segíthetnek.

Az itthoni betegek ugyanazt a gyógyszert kapják, mint az amerikai vagy a német kórházakban, olyan gyógyszerkészítményeket adhatnak, amelyek Magyarországon jó esetben is csak évek múlva kerülnek finanszírozásra. Profitál az állam is, mert segítenek spórolni, hiszen a biológiai terápiás készítményeket nem a magyar állam, hanem a külföldi gyógyszercég biztosítja ingyen a pácienseknek.

A szerzett vizsgálati tapasztalataikat szívesen megosztják, több alkalommal tartanak előadásokat háziorvosoknak, szakorvosoknak és a betegeknek is. Céljuk, hogy minél többeket sikerüljön megmenteni a reumás ízületi gyulladás következményeitől, a rokkantságtól és a mozgásképtelenségtől, ami különösen a fiataloknál fejlődik ki a legagresszívabban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!